BORI SE ILI BEŽI: Stres budi poseban nagon

Neki od najčešćih uzroka stresa su partnerski odnosi, problemi finansijske prirode ili problemi na poslu. Pritisak u poslovnom okruženju ipak u nekim slučajevima može biti i koristan, i pomoći nam da damo "najbolje od sebe".

Ali taj pritisak prestaje da ima bilo kakav pozitivan efekat kad dostigne određeni nivo i preraste u stres, što se dešava onda kad mentalno više ne možemo da se nosimo za zahtevima koji se pred nas postavljaju, pa telo počinje da reaguje.

Stres je, kažu lekari, "način na koji telo reaguje na spoljašnji pritisak koji doživljavamo kao opterećujući i koji nam je neprijatan".

U takvim slučajevima budi se naš "bori se ili beži" nagon, koji nam je u davna vremena pomagao da se izvučemo iz opasnih situacija.

Kad nešto doživljavamo kao pretnju, na primer kad pritisak na poslu postane preveliki pa se bojimo neuspeha ili otkaza, osetićemo određene fiziološke posledice.

Možda ćete primetiti da se gojite, iako niste ništa promenili u načinu života, da dišete ubrzano i pliće u određenim situacijama, da su vam mišići napeti sve vreme, ili da se znojite više nego obično.

Simptomi stresa su:

Emocionalni:

- Osećate se kao da ste preplavljeni neprijatnošću

- Lako "eksplodirate" i preterano reagujete na sitnice

- Anksiozni ste ili preplašeni

- Nemate samopouzdanja

Mentalni:

- Misli vam lete

- Stalno ste zabrinuti

- Teško vam je da održite koncentraciju

- Teško vam je da donosite odluke o bilo čemu

Fizički:

- Glavobolje

- Napetost i bolovi u mišićima

- Vrtoglavice

- Problemi sa spavanjem

- Pojačan/smanjen apetit

- Konstantan umor

Možda i...

...pušite ili pijete više

...imate problema u komunikaciji i brecate se na ljude ni zbog čega

...izbegavate ljude ili obaveze zbog kojih imate problema.

Šta možete da uradite? Ne možete u potpunosti živeti bez stresa, tempo savremenog života naprosto to neće dozvoliti. Ali postoji način da se lakše nosite sa tim.

Pokušajte sa vežbama disanja, a i razgovori sa članovima porodice ili prijateljima mogu da vam pomognu da probleme koji vas muče sagledate iz druge perspektive.

Posvetite sebi malo vremena, isplanirate nedelju tako da imate vremena da radite i nešto što vas usrećuje i opušta. Posvetite se hobiju koji ste zapostavili, vežbajte. Ili naprosto odredite neko popodne u nedelji tokom kojeg nećete raditi ama baš ništa, bez griže savesti.

Redovno vežbanje i zdrava ishrana mogu da pomognu, kao i dovoljno sna.

Ako ništa od ovih saveta za samopomoć ne "upali", obratite se lekaru, možda vam je potrebna pomoć stručnjaka.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još