#InnovationTalk2018 - Monika Pejčić: Svako ko strastveno, iskreno i bez zadrške veruje u svoju ideju i na njoj vredno radi, može da uspe

Regionalna konferencija o inovacijama, Innovation Talk 2018, održaće se u četvrtak 29. novembra 2018. godine, u Kombank dvorani, u Beogradu (ul. Dečanska 14), sa početkom u 10 časova.

Konferenciju organizuje Color Media Communications, pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

Regionalna konferencija Innovation Talk 2018 okupiće, na jednom mestu, sve relevantne aktere regionalnog inovacionog ekosistema. Kako bi jedna država bila inovativna i razvijala nove tehnologije, neophodno je izgraditi stabilan i efikasan inovacioni ekosistem. Konferencija Innovation Talk 2018 će doprineti stvaranju povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti saradnje između regionalnih aktera. U sklopu konferencije, održaće se Ministarski panel čiji će učesnici biti regionalni ministri zaduženi za inovacije, razvoj, nauku, istraživanja, privredu i druge srodne oblasti. Govornici će u okviru programa izložiti svoje digitalne agende, projekte i primere međusobne saradnje, dajući na taj način pozitivan primer i podršku za dalji razvoj saradnje različitih grupa učesnika inovacionog ekosistema na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U panelu "Korporacije i inovacije" učestvovaće i Monika Pejčić, HR direktor Delta Holdinga, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kakva su vaša iskustva posle organizovanja prvog Delta inkubatora? Koliko u Srbiji ima svežih biznis ideja?

- Organizacija i realizacija prvog Delta Biznis Inkubatora bio je zahtevan i izazovan proces. U saradnji sa Propulsion Fondom osmislili smo program prezentacije Inkubatora u 13 gradova na teritoriji cele Srbije, kako bi zainteresovani „iz prve ruke“ mogli da saznaju sve što ih interesuje: šta program nudi, ko može da se prijavi, koliko program traje itd.

Za program se prijavilo 163 startapa, od kojih smo 27 pozvali da prezentuju svoju ideju pred komisijom. U Inkubator je, po izboru komisije, ušlo 6 timova. Tokom tri meseca u inkubatoru, ovih šest timova radilo je sa mentorima, eksternim konsultantima i testiralo svoje proizvode i usluge. Od šest biznis ideja, na pitchu za investiciju odabrana je jedna - Frigo gel, antifrost gel protiv smrzavanja plodova. Sa ovim timom nastavljamo saradnju.

Na osnovu našeg iskustva mogu da zaključim da su ideje svuda oko nas, neke su odmah primenljive u praksi, osmišljene do detalja, ali većina je onih koje je potrebno razviti. Koliko se njih primeni i uspe, zavisi od više faktora. Značajna podrška za startape su sve brojniji biznis inkubatori, habovi, fondovi... ali je potrebno i malo više institucionalne podrške. Nadamo se da će u buduće podrška biti još brojnija i veća, kako bi što više ideja imalo mogućnost da se primeni u praksi.

S obzirom da se obišli celu Srbiju predstavljajući mogućnosti inkubatora možete li nam reći koliko je uopšte ideja startapa poznata u Srbiji? Koliko ljudi razmišlja o tome da bi mogli stvoriti prvog srpskog junikorna?

- Pojam startapa sve je prisutniji, ali i dalje postoje nedoumice u vezi sa tim šta startap jeste, a šta nije. Interesantan i edukativan tekst „Sve što (ni)ste znali o startapu“ možete pročitati na našem kompanijskom blogu (blog.deltaholding.rs). Činjenica je da svako ko strastveno, iskreno i bez zadrške veruje u svoju ideju i na njoj vredno, dugotrajno radi, može da uspe. Da je drugačije, na primer, postojala bi samo jedna aplikacija za razmenu poruka među korisnicima, a ne najmanje 5 kojih u ovom trenutku mogu da nabrojim.

Šta Deltin Biznis inkubator čini posebnim u odnosu na druge slične projekte? Šta aplikanti mogu od vas da očekuju?

- U okviru Delta Biznis Inkubatora podržavaju se ideje iz oblasti poslovanja Delta Holdinga: nekretnina, poljoprivrede, logistike ili distribucije. Razlog za to je što na ovaj način podržanim idejama možemo da pružimo najviše. Za razvoj biznis ideje, od ulaganja novca, važnije je mentorstvo od strane stručnjaka u odgovarajućoj oblasti . Višegodišnje praktično iskustvo i stečeno znanje kroz brojne edukacije, mentori dele sa inicijatorima ideja. U okviru Kompanije, za testiranje ideje na raspolaganju su svi postojeći resursi: već pomenuti mentori, poljoprivredna imanja, hoteli, finansijska sredstva itd. Delta Biznis Inkubator daje svakom startapu ono što je njemu u tom trenutku potrebno za dalji razvoj, a ne svima isti generički „paket“. Sve ovo Delta Biznis Inkubator izdvaja u odnosu na ostale programe podrške startapovima.

Kakva je uloga korporacija u podsticanju inovacija? Kakva je praksa vašeg Komiteta za inovacije i digitalnu transformaciju?

- Razvoj i negovanje kulture inovacija je neophodno u današnje vreme brzih i stalnih promena. U Delti zaposleni imaju mogućnost da daju predloge za unapređenje svakodnevnog rada ili pokretanje novog posla. Mnoge od predloženih ideja su u procesu realizacije ili su realizovane. Delta Biznis Inkubator je inicijativa jednog od internih timova mladih lidera. Kako bi se još više „čuo glas zaposlenih“ formiran je Komitet za inovacije i digitalnu transformaciju u okviru Delta Holdinga. Svaki član komiteta upravlja potkomitetom za inovacije u okviru svoje poslovne jedinice u kojoj radi. Članovi komiteta i potkomiteta (trenutno 76 kolega iz različitih članica i sektora) na početku rada imali su zadatak da analiziraju poslovanje i predlože ideje koje mogu da doprinesu unapređenju rada Kompanije. Na kvartalnim sastacima pratimo dokle se stiglo sa realizacijom predloženih i usvojenih ideja i slušamo nove predloge. Poziv za nove članove potkomiteta je stalno otvoren i svi zainteresovani zaposleni mogu da se prijave i učestvuju u radu. Na ovaj način postičemo razvoj inovativne kulture i oslobađamo kreativnost zaposlenih.

Prisustvo na konferenciji je besplatno, svi zainteresovani registraciju mogu izvršiti putem mejla rsvp@communications.rs, ili se mogu prijaviti preko aplikacione forme na zvaničnom sajtu događaja  innovationtalk.rs. Neophodna je prethodna registracija da biste prisustvovali događaju.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.