#InnovationTalk2018 - Monika Pejčić: Svako ko strastveno, iskreno i bez zadrške veruje u svoju ideju i na njoj vredno radi, može da uspe

Regionalna konferencija o inovacijama, Innovation Talk 2018, održaće se u četvrtak 29. novembra 2018. godine, u Kombank dvorani, u Beogradu (ul. Dečanska 14), sa početkom u 10 časova.

Konferenciju organizuje Color Media Communications, pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

Regionalna konferencija Innovation Talk 2018 okupiće, na jednom mestu, sve relevantne aktere regionalnog inovacionog ekosistema. Kako bi jedna država bila inovativna i razvijala nove tehnologije, neophodno je izgraditi stabilan i efikasan inovacioni ekosistem. Konferencija Innovation Talk 2018 će doprineti stvaranju povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti saradnje između regionalnih aktera. U sklopu konferencije, održaće se Ministarski panel čiji će učesnici biti regionalni ministri zaduženi za inovacije, razvoj, nauku, istraživanja, privredu i druge srodne oblasti. Govornici će u okviru programa izložiti svoje digitalne agende, projekte i primere međusobne saradnje, dajući na taj način pozitivan primer i podršku za dalji razvoj saradnje različitih grupa učesnika inovacionog ekosistema na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U panelu "Korporacije i inovacije" učestvovaće i Monika Pejčić, HR direktor Delta Holdinga, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kakva su vaša iskustva posle organizovanja prvog Delta inkubatora? Koliko u Srbiji ima svežih biznis ideja?

- Organizacija i realizacija prvog Delta Biznis Inkubatora bio je zahtevan i izazovan proces. U saradnji sa Propulsion Fondom osmislili smo program prezentacije Inkubatora u 13 gradova na teritoriji cele Srbije, kako bi zainteresovani „iz prve ruke“ mogli da saznaju sve što ih interesuje: šta program nudi, ko može da se prijavi, koliko program traje itd.

Za program se prijavilo 163 startapa, od kojih smo 27 pozvali da prezentuju svoju ideju pred komisijom. U Inkubator je, po izboru komisije, ušlo 6 timova. Tokom tri meseca u inkubatoru, ovih šest timova radilo je sa mentorima, eksternim konsultantima i testiralo svoje proizvode i usluge. Od šest biznis ideja, na pitchu za investiciju odabrana je jedna - Frigo gel, antifrost gel protiv smrzavanja plodova. Sa ovim timom nastavljamo saradnju.

Na osnovu našeg iskustva mogu da zaključim da su ideje svuda oko nas, neke su odmah primenljive u praksi, osmišljene do detalja, ali većina je onih koje je potrebno razviti. Koliko se njih primeni i uspe, zavisi od više faktora. Značajna podrška za startape su sve brojniji biznis inkubatori, habovi, fondovi... ali je potrebno i malo više institucionalne podrške. Nadamo se da će u buduće podrška biti još brojnija i veća, kako bi što više ideja imalo mogućnost da se primeni u praksi.

S obzirom da se obišli celu Srbiju predstavljajući mogućnosti inkubatora možete li nam reći koliko je uopšte ideja startapa poznata u Srbiji? Koliko ljudi razmišlja o tome da bi mogli stvoriti prvog srpskog junikorna?

- Pojam startapa sve je prisutniji, ali i dalje postoje nedoumice u vezi sa tim šta startap jeste, a šta nije. Interesantan i edukativan tekst „Sve što (ni)ste znali o startapu“ možete pročitati na našem kompanijskom blogu (blog.deltaholding.rs). Činjenica je da svako ko strastveno, iskreno i bez zadrške veruje u svoju ideju i na njoj vredno, dugotrajno radi, može da uspe. Da je drugačije, na primer, postojala bi samo jedna aplikacija za razmenu poruka među korisnicima, a ne najmanje 5 kojih u ovom trenutku mogu da nabrojim.

Šta Deltin Biznis inkubator čini posebnim u odnosu na druge slične projekte? Šta aplikanti mogu od vas da očekuju?

- U okviru Delta Biznis Inkubatora podržavaju se ideje iz oblasti poslovanja Delta Holdinga: nekretnina, poljoprivrede, logistike ili distribucije. Razlog za to je što na ovaj način podržanim idejama možemo da pružimo najviše. Za razvoj biznis ideje, od ulaganja novca, važnije je mentorstvo od strane stručnjaka u odgovarajućoj oblasti . Višegodišnje praktično iskustvo i stečeno znanje kroz brojne edukacije, mentori dele sa inicijatorima ideja. U okviru Kompanije, za testiranje ideje na raspolaganju su svi postojeći resursi: već pomenuti mentori, poljoprivredna imanja, hoteli, finansijska sredstva itd. Delta Biznis Inkubator daje svakom startapu ono što je njemu u tom trenutku potrebno za dalji razvoj, a ne svima isti generički „paket“. Sve ovo Delta Biznis Inkubator izdvaja u odnosu na ostale programe podrške startapovima.

Kakva je uloga korporacija u podsticanju inovacija? Kakva je praksa vašeg Komiteta za inovacije i digitalnu transformaciju?

- Razvoj i negovanje kulture inovacija je neophodno u današnje vreme brzih i stalnih promena. U Delti zaposleni imaju mogućnost da daju predloge za unapređenje svakodnevnog rada ili pokretanje novog posla. Mnoge od predloženih ideja su u procesu realizacije ili su realizovane. Delta Biznis Inkubator je inicijativa jednog od internih timova mladih lidera. Kako bi se još više „čuo glas zaposlenih“ formiran je Komitet za inovacije i digitalnu transformaciju u okviru Delta Holdinga. Svaki član komiteta upravlja potkomitetom za inovacije u okviru svoje poslovne jedinice u kojoj radi. Članovi komiteta i potkomiteta (trenutno 76 kolega iz različitih članica i sektora) na početku rada imali su zadatak da analiziraju poslovanje i predlože ideje koje mogu da doprinesu unapređenju rada Kompanije. Na kvartalnim sastacima pratimo dokle se stiglo sa realizacijom predloženih i usvojenih ideja i slušamo nove predloge. Poziv za nove članove potkomiteta je stalno otvoren i svi zainteresovani zaposleni mogu da se prijave i učestvuju u radu. Na ovaj način postičemo razvoj inovativne kulture i oslobađamo kreativnost zaposlenih.

Prisustvo na konferenciji je besplatno, svi zainteresovani registraciju mogu izvršiti putem mejla rsvp@communications.rs, ili se mogu prijaviti preko aplikacione forme na zvaničnom sajtu događaja  innovationtalk.rs. Neophodna je prethodna registracija da biste prisustvovali događaju.

Pogledajte još