OEBS dodelio nagrade "Ličnost godine"

Misija OEBS u Srbiji proglasila je dobitnike nagrade "Ličnost godine" za 2018. godinu, kao priznanje za doprinos promociji vrednosti za koje se zalaže ova oranizacija.

Nagrade su uručene upravniku Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici Aleksandru Alimpiću, direktorki televizije Forum iz Prijepolja Milevi Malešić, zamenici direktora zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejani Milijić Subić, kao i predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je, na svečanosti u Etnografskom muzeju u Beogradu istakao da je se ta organizacija ove godine, u pomaganju reformama, naročito posvetila pitanju izmene Ustav, "čiji je cilj da se još bolje definiše podela vlasti i nezavisnosti sudstva".

Misija OEBS se, kaže, posvetila i izradi nove medijske strategije koja "sredstava za povećanje nivoa slobode, etike i profesionalizma u medijskoj sferi". U obrazloženju za priznanja, navedeno je da Milojević nagrađen za posvećenost nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti sudstva.

Dodaje se da je u "procesu ustavnih reformi odigrao presudnu ulogu kako bi pitanje nezavisnosti sudstva ostalo u centru pažnju".

Za Milojevića je obrazloženo i da je dosledno ukazivao na značaj inkluzivnih debata između svih relevantnih aktera o nacrtu Ustavnih izmena u delu koji se odnosi na pravosuđe. Alimpić je, kako je obrazloženo, nagrađen za pokretanje veoma inovativnih aktivnosti čiji je cilj poboljšanje i rehabilitacija osuđivanih lica.

Kako je obrazloženo, Malešić je nagrađena za podsticanje mladih novinara da kvalitetno i profesionalno izveštavaju, kao i za doprinos radu Asocijacije lokalnih medija Lokal pres.

Milijić Subić je nagrađena za izuzetno angažovanje pri izradi novog nastavnog programa za predmet srpski kao nematernji jezik, što dobrinosi boljoj integraciji nacionalnih manjina u društvo.

Izvor: Beta/Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još