NEPRAVDA ĆE BITI ISPRAVLJENA: Zakon koji je oštetio porodilje ide na izmenu

Nepravda prema porodiljama koje su tokom porodiljskog odsustva primale male mesečne iznose, već početkom naredne godine mogla bi biti ispravljevna, najavila je danas ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović.

Komisija koja je analizirala primenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a na čijem čelu je bila Đukić Dejanović, predložila je Vladi Srbije izmene Zakona što se tiče tri kategorije porodilja.

- Mislim da je realno da se poslanici u Skupštini Srbije početkom naredne godine izjasne o izmenama zakona i da od tada počne i njegova primena - rekla je Đukić Dejanović na predstavljanju godišnjega rada svog kabineta.

Predloženo je da zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje.

- Za žene koje su imale velika primanja predložili smo da njihova osnovica ne bude tri, nego pet plata. Analizirali smo i žene koje su radile manje od šest meseci i došli do zaključka da ta primanja ne smeju biti degradirajuća - rekla je Djukić Dejanović.

Na veće nadoknade za trudničko i porodiljsko bolovanje mogu računati i žene koje su se tek zaposlile, a moraju na trudničko bolovanje.

Kako bi se loša demografska slika u Srbiji popravila, ove godine kroz razne projekte lokalne samouprave za podsticaj rađanja dobile su 500 miliona dinara.

Najviše novca utrošeno je na sredjivanje predškolskih ustanova i igrališta za decu, podsticaj zapošljavanja mladih, opremanje zdravstvenih ustanova i izgradnju kuća za mlade bračne parove.

Budžetom za narednu godinu planirano je da za pronatalitetne mere bude utrošeno 650 miliona dinara.

Zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom predvidjeno je da za svako prvo dete roditelji dobiju jednokratno 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara dve godine, za treće - 12.000 dinara deset godina i za četvrto 18.000 dinara takođe deset godina.

Srbija svake godine zbog negativnog prirodnog priraštaja izgubi 38.828 stanovnika, što je grad veličine Jagodine, Kikinde, Pirota.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još