#Svetu2019 - Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji: Ogroman potencijal saradnje među prijateljima

”The Economist: Svet u..." konferenciju kompanija "Color Media Communications" organizuje sedmi put zaredom u Srbiji i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o poslovnom i političkom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja za razvoj zemlje u narednoj godini.

Konferencija “The Economist: Svet u 2019.” održaće se 13. decembra u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu. Kao i svake godine okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Srbije i regiona.

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celini.

U prvom panelu pod nazivom "Der gleiche Himmel: Šta dalje sa Berlinskim procesom" učestvovaće i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Šta će biti prioriteti u vašem radu u Srbiji?

- Tokom svog delovanja želeo bih da se usredsredim na dalji razvoj bilateralnih odnosa između Republike Češke i Srbije. Poslednjih nekoliko godina došlo je do smanjenja intenziteta dijaloga na najvišem nivou, što je bilo uzrokovano izbornim periodom na srpskoj, a potom i na češkoj, strani. U ovom trenutku obe zemlje imaju stabilne vlade sa čvrstim mandatom, tako da je nastupio najbolji trenutak za oživljavanje međuvladine saradnje. Već imamo isplanirane razgovore na nivou premijera, predsednika, najviših predstavnika parlamenata, ministara. Cilj je produbljivanje ekonomske saradnje, kao i predaja naših iskustava iz procesa pristupanja EU.
Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Republika Češka je šesti najveći investitor u Srbiji i želi da i dalje jača svoje prisustvo na ovoj perspektivnoj teritoriji. Srbija je zemlja koja raspolaže ogromnim potencijalom, poseduje tehnički obrazovane stručnjake, strateški položaj, optimalne prirodne uslove i sirovine. U suštinskom interesu Republike Češke jeste da Srbija što pre uđe u EU, te stoga dajemo, i nadalje ćemo davati, maksimum da joj to i uspe. Stoga je najvažnija saradnja ne samo na najvišem nivou već i razmena iskustava na nivou eksperata. Ovu saradnju ću tokom svog delovanja maksimalno podržavati i inicirati.

Koliko je, po vašem mišljenju, berlinski proces uspeo da progura zemlje zapadnog Balkana ka EU zajednici?

- Svaki projekat koji doprinosi poboljšanju funkcionisanja pojedinačnih država i odnosa među njima ujedno je i pozitivan element na njihovom putu u EU.

Šta biste iz ugla nekadašnje članice CEFTA preporučili današnjim članicama koje relativno često imaju trgovinske sporove? Kako ih prevazići?

- CEFTA je prilika za države članice da otvaranjem svojih tržišta povećavaju svoju konkurentnost. Svako ko pokušava da izoluje ili štiti svoje tržište taksenim ili netaksenim preprekama, na kraju šteti svojoj konkurentnosti.

Kompletan program, učesnike i način prijave za učešće pogledajte na zvaničnom sajtu

www.color.rs/svetu2019

Pogledajte još