Ivana Trišić: Svakoj mis posle isteka mandata na glavi ostaje nevidljiva kruna satkana od iskustva i znanja

Takmičenjem u kineskom gradu Sanja na izboru za Miss sveta Ivana Trišić zvanično je završila svoj jednogodišnji mandat Miss Srbije. Uprkos pehu koji je doživela po dolasku u ovu azijsku zemlju, šarmantna dvadesetčetvorogodišnja Obrenovčanka dala je sve od sebe kako bi otadžbinu predstavila u najlepšem svetlu. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama i podršci javnosti, nema sumnje da je ova studentkinja završne godine Pravnog fakulteta u Beogradu u tome i uspela.

Po povratku sa zvaničnog izbora za Miss sveta, Ivana nam otkriva kako su tekle pripreme u Srbiji i Kini, kakve beneficije kruna i lenta najlepše Srpkinje sobom nose, te čemu će se posvetiti u budućnosti i kako će sve ono što je tokom prethodnih godinu dana naučila primeniti u svom životu.

Pripreme za finalno veče počele su pehom - ostali ste bez kofera sa haljinama, nakitom, šminkom... Kako ste se snašli?

- Nažalost, moj kofer sa specijalno pripremljenim haljinama za izbor za Miss sveta je izgubljen. Sve ono što smo dizajnerka Valentina Dukic by Sirena i ja pripremale u prethodnih godinu dana nestalo je. Bila sam veoma razočarana, to je takmičenje za najlepšu ženu sveta a ja sam ostala bez nacionalnog kostima, odeće, haljine za finalno veče, cipela, šminke ili bilo čega dostojnog za svetsku scenu. Ostala sam bez nacionalnog poklona koji je za mene specijalno radila Marijana Kerleta i trebalo je da ga prezentujem na humanitarnoj večeri. Novac od tih poklona namenjen je za humanitarne svrhe, za siromašnu i gladnu decu Afrike. Bez obzira na sve, trudila sam se da budem nasmejana, vedrog duha i organizatori su to prepoznali i cenili. Snašla sam se tako što sam pozajmljivala odeću od Miss Crne Gore, Miss Indonezije, Miss Bosne i Hercegovine... Za razgovor sa žirijem, umesto nacionalnog kostima, obukla sam odelo i preko ogrnula srpsku zastavu. To je oduševilo žiri, a posebno javnost u Srbiji.

Kako su protekle pripreme i finalno veče?

- Pripreme su trajale 30 dana. Mnogo smo vežbale da finalno veče i završni šou izgledaju fantastično. Imale smo devet predtakmičenja među kojima Talent show, Sports day, Beauty with purpose, Dancers of the world, Head to head challenge, Media award, Humanitarian night, Top model, Top designer. Finalno veče bilo je spektakularno, puno pozitivne energije, sreće, osmeha i podrške publike. To je bio prikaz svega onoga što smo spremale i bile smo jako srećne što je to videlo čak tri milijarde ljudi.

Koliko su pripreme bile zahtevne i koliko se razlikuju od priprema za izbor za Mis Srbije?

- Svaki dan se ustaje u 6 sati ujutro. Pola sata kasnije je doručak. Nakon obeda obavljaju se mnogobrojne obaveze koje su planirane za taj dan: snimanja, fotošutinzi, mini takmičenja... Podne je vreme za ručak. Nakon ručka uvežbavale smo koreografiju i imale časove plesa. Svakog dana smo učile dve ozbiljne plesne koreografije za finale. U šest posle podne išli smo na večeru i nakon toga imali sastanak o planovima za naredni dan. Imale smo i mini putovanja po ostrvu Hainan. To mi je omiljeni deo boravka u Kini. Pripreme se ne razlikuju mnogo od priprema za Mis Srbije osim što kod nas finalistkinje svako veče imaju intelektualnu radionicu gde mogu da nauče mnogo zanimljivosti iz različitih životnih i poslovnih oblasti.

Da li ste zadovoljni plasmanom i podrškom koju ste imali iz Srbije?

- Plasmanom sam izuzetno zadovoljna kao i podrškom. Srbija se plasirala u top 30 najboljih modela na svetu i u Dancers of the World, odnosno ukazala mi se mogućnost da predstavim srpsko tj. Užičko kolo na svetskoj sceni što se desilo prvi put na izboru za Miss sveta. Nisam ni sanjala da će odigrano kolo imati ovoliki odjek i pozitivne reakcije u Srbiji. Jako sam ponosna!

Užičko kolo koje ste izveli sa predstavnicama Bosne i Hercegovine i Crne Gore izazvalo je oduševljenje na društvenim mrežama na prostorima cele bivše SFRJ. Ko je došao na ideju za ovaj performans?

- Ideja je bila moja. Na kastingu smo se dogovorile da probamo da ga odigramo. Iako u tom trenutku nismo bile dovoljno uvežbane jer se po prvi put vidimo, naša energija, osmeh i dobar duh osvojio je žiri i oni su odlučili da nam dopuste da ga ponovimo tokom finalne večeri. Spontano su nam se pridružile Mis Mađarske i Mis Škotske koje su vrlo brzo naučile sve korake.

Kolika je odgovornost predstavljati svoju zemlju na jednom ovako prestižnom takmičenju?

- Odgovornost je ogromna, ali bila sam spremna na to jer su pripreme u mojoj matičnoj Miss Yu kompaniji trajale punih godinu dana.

Učešćem na izboru za Mis sveta završila se vaša jednogodišnja misija. Kakvi su vam planovi za budućnost? Čemu ćete se posvetiti?

- Prvenstveno želim da završim fakultet. Sada sam na četvrtoj godini Pravnog fakulteta u Beogradu. Izabrala sam međunarodni smer, a posao iz snova bio bi mi u nekoj od ambasada Srbije u svetu. Nakon fakulteta dalje ću se usavršavati i obrazovati u tom smeru. Mnoge bivše lepotice veoma su aktivne u vladama svojih zemalja, neke su ministarke, a neke su poznate glumice i TV lica. U mnogim zemnjama tituli Miss i uopšte samom takmičenju pridaje se velika važnost. Lepota sa smislom osnovni je moto. Imam sreću da moja kompanija, iako smo u maloj zemlji, radi na najvišem svetskom nivou. Organizuje tronedeljne pripreme, ulaže u naše obrazovanje i konstantnu edukaciju. Jedini smo na svetu koji dodeljuju stipendije svim učesnicama takmičenja. Vlasnica Miss World organizacije posebno je pohvalila našu kompaniju zbog tog jedinstvenog čina. Ne znam koji je razlog da se u javnosti kod nas više pažnje obraća na to kakvu haljinu nosimo, da li je pobedila najlepša ili ne... Polovinu svog mandata treba da objašnjavate da ste prirodni, da izbor nije namešten i slično, umesto da se radujete i uživate u pobedi i radite na promociji zemlje i titule.

Da li će vam nedostajati kruna?

- Kruna je sistem vrednosti, iskustva, saznanja... Sublimacija svega naučenog u prethodnom mandatu. Mislim da svakoj mis posle mandata na glavi ostaje nevidljiva kruna. Ona je deo mene i naučeni način mišljenja. Fizička prisutnos je samo trenutni status a vrednost je ono što ste naučili u tom periodu, što ćete da primenjujete i što ćete da nastavite da razvijate zauvek.

Koje su to osobine, osim fizičke lepote, krasile finalistkinje i samu pobednicu takmičenja?

- Osim fizičke lepote, finalistkinje su bile jako aktivne u humanitarnom radu, potpuno su bile predane tom poslu, mnoge od njih žive sa potpunim uverenjem da je humanitarni rad i pomoć drugima deo njihovog života. Pobednica takmičenja i ja smo se dosta družile i ona je poslednje tri godine svog života u potpunosti posvetila humanitarnom radu, štikle je zamenila čizmama, skinula šminku i odustala od života top modela da bi svoj život posvetila drugima. Putovala je puno po svetu i nosila novčanu pomoć za gladnu decu širom planete. Organizatori su to prepoznali i nagradili je titulom. Nagrađen je njen humanitarni rad i to joj je bila velika prednost za pobedu. Zasluženo je pobedila. Ponosna sam na nju! Pozvala sam je da dođe u Srbiju. Obećala mi je da će doći!

Autor: Tatjana Mišović
Foto: Miss Serbia/Privatna arhiva

Pogledajte još