PREPORUKA NEDELJE: Sara Mia Jokić – serija, film, restoran, recept, vino

Sara Mia Jokić je autor i voditelj emisije "Život plus" na Televiziji Studio B. Diplomirani reditelj, sada je na master studijama na Političkim naukama u Beogradu, smer demokratija i demokratizacija. Još kao mala, uplovila je u televizijske vode, kao dete je radila emisiju "Zooteka plus", zatim igrala u seriji "Fore i fazoni", bila član glumačke grupe Nenada Nenadovića, te je tako igrala i u brojnim dečjim predstavama. Tokom srednje školi radila je kao voditelj emisije "Pressovanje" na Studio B i TV Happy, a kasnije na TV Pinku emisiju "City kids". Fakultetu je žavršila kao student generacije i za film "Javna kuća" dobila mnogobrojna međunarodna priznanja. Atraktivna Sara Mia, kćerka popularne voditeljke Lee Kiš, našim čitaocima preporučuje omiljenu seriju, film, restoran koji ne menja od detinjstva, daje recept za ukusan tartar biftek i preporučuje svoje omiljeno vino.

SERIJA

- "Game of Thrones" odnosno "Igra prestola". Što se gledanja serija tiče, moram da kažem da sam po prirodi jako nestrpljiva, pa tako kada govorimo o serijama, imam veliki problem da čekam iz nedelje u nedelju razvoj radnje, a i nažalost obaveze mi često ne dozvoljavaju da ispratim svaku epizodu. Zato serije volim da gledam nakon što se završi emitovanje, jer ih onda gledam u kontinuitetu. Ne izlazim iz kuće dok seriju ne odgledam do kraja. Tako je bilo i sa serijom "Game of Thrones". Odlična režija, scenografija, novi pristup televizijske ekranizacije rađene po romanu. Ono što je meni, pored fantastične produkcije privuklo pažnju je svakako izbor likova i pshihološki kod koji je nepromenljiv kroz vreme. Sa nestrpljenjem iščekujem poslednju sezonu serije.

FILM

- "Sjaj u travi" je film koji je obeležio jedno vreme, kao varijacija na temu Romea i Julije sa tragičnijim krajem sudbine klasičnih ljubavnika. Radnja filma je smeštena u Kanzasu, kasnih dvadesetih godina prošlog veka. To je ljubavna priča, o klasnim razlikama, vaspitanju i o ljubavi koja ne može da prevaziđe prepreke. Da li smo jaki i koliko u ljubavi, treba da se dajemo, da li ljubav može da postane opsesija, samo su neka od pitanja koje otvara ovaj film. Ja sam neko ko kroz život prati svoju ideju i mislim da je ovaj film dobro upozorenje da ne treba slepo pratiti zacrtani cilj, već treba imati hrabrosti da sagledate realno i postaviti se u odnosu na to. Iako film nema srećan kraj, vrlo je obojen emocijom i vredi ga pogledati.

RESTORAN

- Restoran "Kovač" moj je izbor. Često sam kao mala posećivala taj restoran sa roditeljima, a sada u pauzi između predavanja na Fakultetu političkih naukama, svratim i naručim svoje omiljeno jelo. Odličan ambijent i leti fantastična bašta su dve stvari koje bih rado preporučila svima koji ne zalaze često u taj deo grada. Kuhinja je fenomenalna, restoran ima u ponudi sve što poželite, a moj omiljeni specijalitet je tartar biftek. Iako kuvari ne žele da otkriju svoje kulinarske tajne, recept ću podeliti sa Vašim čitaocima.

RECEPT

- Tartar biftek. Veoma važna stvar je mariniranje bifteka. Dakle, meso mora stajati 72 sata u ulju kako bi omekšalo. U multipraktiku iseckati crni luk, beli luk, peršun, krastavčiće (1-2) i kapare. Dodati marinirano meso koje ste prethodno iseckali na kockice. U činiji umutiti oko dve kašičice senfa, kašiku worcestera, tucanu papriku, so, biber, chili sos (ko voli ljuto), kečap. Tako pripremljenim začinima dodati usitnjeno meso sa lukom. Sve dobro sjediniti, dodati jedno žumance, par kapi limuna i 0, 5cl konjaka. Ispeći tost hleb, premazati ga puterom, a zatim sledi dobar sloj tartar bifteka. Uvek uzmem čašu dobrog vina uz ovaj obrok.

VINO

- Volim "Prosseco" jer je penušavo, lagano i osvežavajuće vino. Često ga naručim uz večeru u restoranu i volim ga jer je jedinstven po mirisu i ukusu.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Bojana Nedeljković

Pogledajte još