VEČITO MLADA: Barbika 2019. puni 60 godina

Barbika se pojavila na sajmu igračaka 1959. godine u crno-belom bikiniju s konjskim repom na glavi i doživela vrtoglavu slavu na kojoj bi joj pozavidele mnoge manekenke, foto-modeli i glumice. Od tada je prodato više milijardi ove lutke širom sveta.

Iako nije od krvi i mesa, Barbika je promovisala mit o lepoti i čitavoj generaciji devojčica nametnula svoju filozofiju. Prevaziđena ili ne, tek vitkonoga Barbika, gotovo je izvesno, nadživeće i svoje prve male kupce.

Barbika je pratila modne trendove i nametala ih, menjala boju kose i kože, bila je i Pepeljuga i princeza, a doživela je i da se jedan deo Tajms skvera preimenuje u Barbi bulevar na nedelju dana.

Život kakav samo poželeti možeš – maštarija koja je ubrzo korporaciji „Matel“ donosila milijardu i po dolara godišnje.

Na portalu ove moćne dame mogu se naći i približne vrednosti njenih najcenjenijih primeraka među kolekcionarima. Najveću vrednost ima prva Barbika, model Ponitejl iz 1959. godine s konjskim repom smeđe boje, odevena u čuveni crno-beli kupaći kostim s otvorenim sandalama visokih potpetica na nogama i plavim naočarima za sunce na licu.

Njena vrednost danas varira od 6.500 do 8.500 američkih dolara, s tim što su brinete skuplje od plavuša jer se ređe mogu naći.

Drugi model po kolekcionarskoj vrednosti i ceni je Ister parejd Barbi (Easter Parade Barbie), prefinjena plavuša, takođe s konjskim repom iz 1959. godine. Odevena u čuvenu kolekciju s dugim crnim ogrtačem, šeširom, belim rukavicama i perlama oko vrata vredi od 3.900 do 4.500 dolara.

Približno toliko vredi i model Gej Parizijen (Gay Parisienne) s crvenim karminom na usnama, ofarbanim noktima na rukama i nogama odevena u tamnoplavu haljinu s belim tufnama, šeširom i rukavicama.

Nešto jeftinija je verzija modela Ameriken Grl iz 1965. godine sa savitljivim kolenima i vredi 2.600 do 3.000 dolara.

Barbi ima preko 40 kućnih ljubimaca. Pored pasa i mačaka, ima i konje, pandu, lava, zebru… Poseduje i vrlo zavidnu kolekciju automobila. Ružičastu kabriolet „korvetu“, džip, kamp prikolicu.

Barbikina slava može da se meri sa slavom pravih, živih ličnosti koje su rado pozajmljivale svoj lik najlepšoj među lutkama.

Manekenka Tvigi bila je prva Barbika, a za njom Elizabet Tejlor i mnoge druge poznate ličnosti. Čak je i kralj rokenrola Elvis poželeo da bude Ken.

Pojedini stručnjaci za dečju psihologiju decenijama su iznosili tvrdnje da Barbika pogubno utiče na razvoj intelekta devojčica i postavljali pitanje da li bi Marija Kiri postala svetski priznata naučnica da je kojim slučajem dobila Barbiku za rođendan i počela da mašta o životu iz bajke.

Barbikin svet iz mašte, tako blizak svakoj devojčici koja krišom oblači maminu garderobu i stavlja ruž za usne, ne može razorno da utiče na formiranje ženske preadolescentne psihe – tvrde pak njeni obožavaoci – zato što: Nema ničega lošeg u maštanju.

Devojčicama je i pre Barbike bilo jasno šta se od njih traži: lepota, šarm, vitkost…

Nije tačno da Barbika ništa ne radi. Radila je kao stjuardesa, ali ima i pilotsku dozvolu. Prošla je i obuku za astronauta, radila je kao lekar i veterinar.

Devojčicama kupujemo lutke, a dečacima automobile i tako je oduvek bilo.

U svakom slučaju, danas je mali broj žena koje nisu imale ovu lutku. Mnogim tinejdžerkama Barbika i danas predstavlja ostvarenje svih njihovih želja – da budu lepe i skupoceno odevene.

Foto: Ilustracija/Unsplash


Barbikina životna priča

Iz serije priča koje je objavljivala izdavačka kuća „Rendom haus“ šezdesetih godina 20. veka, moglo se saznati da je Barbikino pravo ime Barbara Milisent Roberts.

Roditelji su joj Džordž i Margaret Roberts iz (izmišljenog) grada Vilovsa u Viskonsinu. Srednju školu je završila u rodnom gradu.

U knjigama Dženerejšn grl, koje je objavio „Golden buks“, 1999. ispostavilo se pak da je srednju školu završila na Menhetnu, u Njujorku.

Godine 1961. upoznala je svoga dečka Kena Karsona. Australijskog surfera Blejna upoznala je 2004, ali se posle dve godine „pomirila" sa Kenom.

Barbi ima pet sestara: Skiper (1964), Tuti (1966), Stejsi (1992), Keli (1995) i Krisi (1999), a samo jednog brata Toda (1966). Njeno porodično stablo upotpunjavaju i dve rođake Fransi (1966) i Džezi (1989).

Barbi je neverovatno društvena, politički korektna i bez rasnih predrasuda prilikom odabira prijatelja. Na spisku njenih prijatelja nalazi se, pored dečka Kena i najbolje drugarice Midž, još 30 osoba raznih nacionalnosti, verske opredeljenosti, boje kože, kose i uzrasta.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

 

 

Pogledajte još