MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Nebojša Radović – Sijena

Prve korake u novinarskim vodama Nebojša Radović napravio je u sportskoj redakciji BK televizije još 1996. godine. Karijeru je 2002. nastavio na RTV Pink gde i danas radi. Izveštavao je sa velikog broja događaja, među kojima se ističu svetska i evropska prvenstva u plivanju i vaterpolu, odbojci i kajaku, Grend slem teniski turniri, kao i Olimpijske igre u Pekingu i Rio de Žaneiru. Kao komentator, radio je prenose različitih sportova među kojima se ističu tenis, šampionat formule jedan, kao i moto Gran pri šampionat. Osim što uređuje i prezentuje sportske vesti, s vremena na vreme pomaže kolegama u vođenju jutarnjeg programa. U dugogodišnjoj saradnji sa Teniskim savezom Srbije radio je u organizaciji takmičenja srpskih Dejvis i Fed kup timova koja se održavaju u Srbiji, među kojima se ističu dva Dejvis kup finala. Osim toga radio je i na organizaciji Evropskog, dvoranskog prvenstva u atletici, kao i prvenstava Evrope i sveta u rukometu. Sarađivao je i sa Kajakaškim savezom Srbije kao PR, i kao organizator nekoliko međunarodnih takmičenja u kajaku i kanuu. Doktorirao je na katedri za Italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, na kojoj je završio osnovne i master studije. Za svoje putovanje iz snova odabrao je živopisni italijanski grad Sijenu koji je zadržao srednjovekovni duh i mami turiste izuzetno lepo očuvanim srednjovekovnim trgom u stogom centru grada.

- Sijena je jedan od gradova u Italiji koje sam oduvek hteo da posetim. Osim što je jedan od najlepših srednjevekovnih italijanskih gradova koji je zadržao osnovnu strukturi i izgled, zbog čega se nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine, jedan od razloga jeste i to što se na glavnom gradskom trgu još od srednjeg veka održava palio, tradicionalna konjička trka u kojoj se bez sedla takmiče predstavnici kontrada - gradskih četvrti i koja se održava dvaput godišnje, ili u vanrednim prilikama, kao ove godine, tri puta. Ukoliko ste fan filmova o Džejmsu Bondu ili Sumrak sage, prepoznaćete o kojoj trci je reč. Kada sam pozvan da učestvujem na međunarodnoj konferenciji, na kojoj sam predstavio deo istraživanja urađenog za doktorsku tezu, odlazak u Sijenu je postao realnost i imao je dvostruku draž, ispunjenje dugogodišnje želje, kao i priliku da kao doktor nauka pred Italijanima predstavim rad o njihovom jeziku.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Kada putujem, volim da istražujem mesta i gradove u kojima sam i onda većinu vremena provodim u šetnji, tako da je smeštaj nešto manje važan. Volim da odsedam u nekoj vrsti porodičnih smeštaja jer su generalno pristupačniji. Idealno je da se smeštaj nalazi na lokaciji koja je podesna za obilaženje najzanimljivijih delova grada, ili da je dobro povezana gradskim prevozom.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Kad god sam u Italiji, posetu uvek započnem pastom "kaćo e pepe" (cacio e pepe - sir i biber), koju, iako je Italijani smatraju najjednostavnijim primerom svoje kuhinje, i pored veoma jednostavnog recepta, retko gde van Italije možete da jedete. Iako je kod nas uvreženo mišljenje da se u Italiji jedu samo pasta i pica, pasta je u Italiji samo prvo jelo. U Sijeni mnoga tradicionalna jela podrazumevaju veprovinu ili zečetinu. Zatim postoje lokalne kobasice, nekoliko vrsta sireva, jetra, toskanska ribolita supa od povrća i još mnogo toga. Svaki obrok podrazumeva i jedan od velikog broja različitih kolača, među kojima su ponos grada panforte, kolačići rićareli od paste badema ili noto, slatkiš sa medom, bademom i biberom. Ručak ili čak večeru zaokružite espresom, ili ukoliko volite, italijanskom grapom.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Toskana je regija poznata po Kjanitju, vrsti vina čiji sastav se do današnjeg dana zasniva na originalnom receptu sa početka XIX veka. Sijena pripada originalnoj podeli teritorije proizvođača kjantija, pa zbog toga na flašama sijenski vinogradari smeju da stave znak crnog petla. Zbog toga, čak iako inače ne pijete alkhohol kao ja, gotovo je nemoguće zamisliti obrok u Toskani bez čaše dobrog lokalnog vina. To podrazumeva i čašu tradicionalnog toskanskog Vin santo uz dezert.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Slobodnog vremena za vreme konferencije nije bilo previše, pa sam zbog toga odlučio da ostanem jedan dan duže. Sijena je opasana originalnim, sedam kilometara dugačkim zidinama i istorijski centar grada zapravo je organizovan između tri brda pa se tri glavne ulice spajaju na glavnom gradskom trgu Pjaca del Kampo (Piazza del Campo). Trg je u obliku školjke, konkavan je i okružuje ga popoločana staza. Samim trgom dominira Gradska kuća (Palazzo Pubblico) sa tornjem Manđa (Torre del Mangia) koji je, kada je sagrađen, bio jedan od najviših sekularnih tornjeva u srednjem veku. Ime je dobio po prvom čuvaru za kojeg je važilo da sav novac potroši na hranu (na ital. mangiare - manđare - jesti). Kada se popnete na vrh, posle 500 stepenika u uskom tornju, osim što proverite sopstvenu fizičku formu, možete da uživate u vidiku, kako same Sijene, tako i njene okoline s obzirom na to da su u srednjem veku gradski tornjevi služili i kao osmatračnice. U Gradskoj kući nalazi se i muzej koji obiluje umetničkim delima, među kojima su, možda, najimpozantnije Maestà u Sala del mappamondo i Alegorija o dobroj i lošoj vlasti koja se nalazi u Sali Devetorice, kako bi one koji vladaju gradom podsetila na to šta sve zavisi od odluka koje donose i koja je relevantna i u današnje vreme. Sijenska katedrala je pravi dragulj srednjevekovne arhitekture. Prepoznatljiva je po fasadi od crnog i belog mermera, zbog legende prema kojoj su osnivači grada došli na crnom i belom konju. Njena unutrašnjost je prekrivena umetničkim delima, doslovno od poda do plafona, a u njoj su radili poznati italijanski majstori, kao Donatelo, Bernini, Mikelanđelo, Pizano i mnogi drugi. Unutar katedrale se nalazi i biblioteka Pikolomini koja, osim što sadrži neprocenjive rukopise, i sama je prelepo ukrašena. U sklopu katedrale se nalaze i krstionica, kripta i muzej. Ukoliko imate još snage, treba da se popnete i na Faćatone (Facciatone), koji je sazidan na vrhuncu prosperiteta Sijene, kao jedan od spoljašnjih zidova katedrale. Nikada katedrala nije proširena, a terasa do koje vas vodi 131 stepenik daje vam još jednu panoramu Sijene koju ne treba da propustite. U Sijeni je osnovana i jedna od najstarijih banaka u svetu, koja i danas posluje. O istoriji banke u kojoj su čuvali novac ili se u njoj zaduživali kraljevi, pape i vojske svedoči i palata Salimbeni u samom centru grada. Prema legendi, Sijensu osnovali sinovi Rema, jednog od dvojice osnivača Rima, koji su bežeći od strica sa sobom poneli statuu vučice koja je i dan danas jedan od simbola Sijene i može se pronaći na svakom važnijem mestu u gradu. Istorijski centar grada pun je prodavnica, hotela, restorana, kafića. Na svakom ćošku možete da nađete piceriju, poslastičarnicu ili neizbežan italijanski sladoled, kojeg, barem u mom slučaju, nikad dosta.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Još uvek ne znam, jer ne volim previše da putujem zimi. Do proleća ima vremena da se napravi neki dobar plan, jer želim da obiđem Uvac, Ovčarsko-Kablarsku klisuru i manastir Mileševu.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Spisak je poduži jer, kako kaže Njegoš "Ko ne putuje, taj ne živi", a ja volim da putujem. Ukoliko bih morao da spisak ograničim, na primer na putovanja koja zahtevaju mnogo planiranja i dosta novca, to bi bili Maču Pikču, Uskršnja ostrva i Angkor vat.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još