MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Anes Biberović - Kapadokija

Anes Biberović je rođeni Novopazarac. Završio je u svom mestu muzičku školu i gimnaziju, bavio se profesionalno odbojkom, a onda ga je “put odveo”u Tursku, u Istanbul, gde je studirao arhitekturu. Zajedno sa svojim ocem Besimom, idejni je tvorac Festivala orijentalnog plesa. Tokom zimske sezone, na Kopaoniku organizovali su Treći festival koji je okupio preko dvadeset devojke sa prostora bivše Jugoslavije koje se bave orijentalnim plesom, a podršku su imale u svojim najmilijima, tako da se može reći da je , tokom dvodnevnog Festivala, na Kopaoniku bila mala Jugoslavija. Zanimljivost događaja je da su sve devojke dobile poklon u vidu pehara, sve su pobednice samim time što su došle na Kopaonik i pokazale svu raskoš i lepotu orijentalnog plesa. Veoma je aktivan na polju kulture i turizma. Na obale Egeja, godinama dovodi “čuvare tradicije”, folkloraše iz različitih krajeva sveta. Voli da putuje. Obišao je brojne zemlje na različitim stranama sveta, ali kaže Turska je za njega ono što najviše impresionira. Zato je odlučio da to bude zemlja u kojoj će sticati nova znanja i obrazovati se. Veoma često nađe se i u ulozi vodiča i domaćina našim turistima u Istanbulu, gradu gde se sreću različite kulture, a razdvajaju dva kontinenta.Za svoje putovanje iz snova, našim čitaocima, odabrao je baš predele Turske i to one “najčarobnije”:

- Da biste Tursku bolje upoznali, morate da posetite kako velike gradove, tako i ona manja mesta u unutrašnjosti i na obali mora. Na svakom koraku je fascinantna priroda i bogata kulturna baština. A, da bi putovanje bilo kompletno, treba priuštiti i let balonom i vinuti se u nebo iznad oblasti Kapadokije. To obavezno - kaže Anes.

Na 200 kilometara severoistočno od Ankare, glavnog grada Turske, nalazi se oblast Kapadokija, monumentalni kompleks čudnovate lepote, nastao u 6. veku pre nove ere u belom kamenu, odnosno belom vulkanskom pepelu, znanom kao tuf (lava), koji se milenijumima, uz pomoć vode i vetra, menjao i postao ono što je danas – unikat, čudo prirode.

- Reč je o predivnoj pokrajini, čudu prirode, koje svojom raznolikošću i autentičnim izgledom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nizom vulkanskih erupcija nastao je nestvaran pejzaž dolina, kratera, kanjona, planina. Cela regija je prožeta neverovatnim sistemom podzemnih gradova i pećina koji potiču iz 1800. godine pre Hrista -  objašnjava Anes. Reč Cappadocia u prevodu je "zemlja prelepih konja". Jedan od najpoznatijih gradova Kapadokije je Goreme. Glavna ulica ovog grada prepuna je restorana sa divnim baštama i prodavnica suvenira, a na 2 kilometra od centra nalazi se muzej na otvorenom u kome se mogu videti na hiljade veličanstvenih stena u koje su uklesani različiti objekti. U Kapadokiji se takođe nalazi i najduža reka u Turskoj, Crvena reka. U pećinama grada Goreme, koja je proglašena svetskom kulturnom baštinom i pod zaštitom je UNESKA, nalazi se 570 hrišćanskih crkava. Put vijuga i provlači se između stena sa neobičnim stanovima. Imaju samo ulaznu stranu. Vrata, prozori, stepenice, ukopani su u tuf. Pašina dolina je nizija sa bezbroj formacija visokih preko 30 metara koje narod naziva “dimnjaci”. Svi imaju isti izgled, očaran sam veličanstvenim prizorom. Razlika u letnjoj i zimskoj temperaturi je: od +40C leti do –20C zimi! Stene su meke, pucaju, krune se, kiše i sneg speru višak i gromade postepeno postaju džinovske figure fantastičnog oblika. Mnogi od ovih dimnjaka su dvorogi, trorogi, ima ih u grupi od pet, dvanaest, dvadeset, a tu su i retki “individualaci”. Zbog gotovo iskonskog mira u kojem se može čuti samo cvrkut, ovo mesto nazivaju i Dolina ljubavi. Do 1964. godine nije se znalo da u oblasti Kapadokije postoji još jedan podzemni grad. Posle jednog od potresa produbile su se pukotine i meštani su primetili da se na njihovom dnu nalazi nešto neobično. Reč je o gradu Kajmakli.

SMEŠTAJ:

Do Kapadokije je najlakše doći avionom ili vozom iz Ankare i
Istanbula. Kako bi ste osetili autentičnost ovog prelepog mesta, možete
odsesti u hotelima u steni koji će vam zasigurno pružiti jedno
neverovatno iskustvo, drugačije od svega što ste do sada doživeli. Zbog
svoje strukture, mnogi hoteli se nalaze unutar kamenitih tvorevina,
sobe su u “pećinskom” ambijentu i utisak hiljadu i jedne noći moguć je
po veoma pristojnim cenama. O turskoj gostoljubivosti je već sve
poznato, ali uvek me iznova fascinira koliko je to vredan narod, pa se
često desi da u prekrasnom hotelu sam vlasnik radi na recepciji i dočeka vas sa osmehom kasno iza ponoći. Goreme, Urgup i Uchisar su oblasti jedinstvenih pećinskih hotela i hostela, koje definitvno treba izabrati, osetiti pravu draž ove druge dimenzije.

HRANA:

Što se tiče hrane, pića, lokalnih specijaliteta, domaće kuhinje
mogao bih da govorim danima. Uvek kažem što istočnije, to ukusnije. Sam geografski položaj ove zemelje učinio je svoje. Svaki deo Turske nudi neverovatan izbor, dok ste u Kapadokiji obavezno probajte poznati turski doručak, obogaćen raznim mlečnim prozivodima, maslinama, voćem, povrćem, testeninama. Naravno, tu su i neodoljivi lahmađun i pide (turski specijaliteti nalik pici, ali sa neverovatnim, sasvim drugačijim ukusom). Jela sa roštilja , sa uvek svežim mesom iz lokalnih sela, prosto će vas oduševiti. Poznata je i turska rakija, ali u Kapadokiji definitvno probajte njihovo domaće vino, po kome je takođe ovaj kraj prepoznatljiv.

AKTIVNOSTI:

Zašto posetiti Kapadokiju? Zbog toga što se još jednom
duboko poklonite sili prirode i učvrstite osećaj strahopoštovanja pred
njenom razornom i stvaralačkom snagom. Zbog bogate istorije, nemerljive vrednosti ljudskog stvaralašta, sačuvanim ostacima hrišćanstva, koji se na svakom koraku prepliću sa islamom. Ukoliko ste voljni, svoj dnevni program možete učini jako interesantnim i bogatim. Sama oblast je jedan od najvećih otvorenih muzeja na svetu, postoji čak 36 podzemnih gradova koje su hrišćani korsitili od progona rimske vojske. Posetite podzemne gradove Kajmakli i Derinkuju, gde ćete 30 metara ispod zemlje imati priliku da vidite crkve, skladišta, kuhinje, vinarije, sa savršenim ventilacionim sistemom izgrađenim u to doba. Takođe, nezaobilazne su doline srca, mašte, ljubavi, golubova, manastira. Naravno, tu je i let balonima, koji je svima manje više poznat sa raznih fotografija. Pruža se predivan pogled u ranim jutarnjim satima na samom izlasku sunca.

SLEDEĆE PUTOVANJE:

Definitivno Kuba, mislim da ću se tamo odlično uklopiti .

PUTOVANJE IZ SNOVA:

Argentina( Buenos Aires), verovatno uskoro neće biti samo želja i san.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatni album

Pogledajte još