PREPORUKA NEDELJE: Alisa Jovanović – film, predstava, knjiga, istorijska ličnost, koncert

Alisa Jovanović je novinar, autor emisije "Alisa u pet" koja se emituje na TV Studio B i mama jedne Sare. U suštini jedna sasvim obična i pomalo staromodna osoba, što je danas zapravo čini jako neobičnom i donekle izuzetnom. Mnogi će o njoj pomisliti kako skromnost i nije baš njena vrlina, ali šarmantrna crnka smatra da skroman ne treba biti na rečima, već u ophođenju i svakodnevnoj komunikaciji sa okruženjem. Već dve godine na Studiju B vodi autorsku emisiju koja je zapravo i ostvarenje svega onog što je poslovno želela da joj se dogodi. Zadovoljna je zbog činjenice da je ova emisija pronašla svoj put i izdvojila se u moru sadržaja koji nam se danas nude. Za svoje favorite, odabrala je čuveni italijanski film "Život je lep", predstavu "Naši dani", omiljenu knjigu, istorijusku ličnosti Leonarda da Vinčija kome se divi i koncert Morikonea koji će se ove godine održati u Budimpešti.

FILM

- Prvi film koji bih svakome preporučila jeste "Život je lep" u kojem glavnu ulogu igra Roberto Benigni. To je potresna životna priča jedne jevrejske porodice koja živi u Italiji u vreme Drugog svetskog rata, koja čak i u trenucima, kada dospeva u logor, ne gubi nadu i volju za životom. Odličan je u svakom smislu te reči.

PREDSTAVA

- Definitivno "Naši dani" koje prema tekstovima Disa i Radoja Domanovića igra, i to maestralno, Radoslav Milenković. Ako želite da vidite kako izgleda kada se neko ozbiljno i na pravi način ruga moralnim nakazama, obavezno pogledajte.

KNJIGA

- Knjige su nešto što ozbiljno volim. Čitajte Jaloma jer definitivno poznaje ljudsku dušu, Antoni de Mela kada želite potpunu promenu i širenje horizonta, čitajte Pekića, po mom mišljenju, najboljeg našeg pisca. Čitajte šta god, samo čitajte. Jednoga dana doći ćete do toga da ćete znati razliku između loših i dobrih pisaca.

ISTORIJSKA LIČNOST

- Leonardo da Vinči, slikar, vajar, arhitekta, naučnik i konstruktor raznih mašina. Kada pomislite na osobu koja je imala hrabrosti, talenta i sposobnosti da bude daleko ispred svog vremena, onda je to on. Zamislite čoveka koji u vreme, kada je recimo čitanje bilo rezervisano samo za retke i odabrane kaže: "Odavno mi je postalo jasno da ljudi skloni postignućima ne sede i ne čekaju da im se stvari dogode. Oni idu i događaju se stvarima."

KONCERT

- Čini mi se da će 23. juna u Budimpešti Morikone održati koncert. Mislim da je to nešto što ne treba propustiti. Ovaj lepi grad nije daleko, a vreme pre i posle koncerta može se ispuniti stalnim otkrivanjem nečeg novog u prestonici Mađarske.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još