ŠOPEN KAO INSPIRACIJA: U susret 8. Beogradskom Šopen Festu

“Šopen kao inspiracija” je tradicionalni je koncert, koji se održava u okviru internacionalnog kulturno – obrazovnog projekta Beogradski Šopen Fest, jedinstvenog po konceptu i sadržajima u Srbiji i regionu.

Festival slavi ime i delo poljskog kompozitora Frederika Šopena, koga istorija pamti kao jedog od navećih i najoriginalnijih stvaralaca klasične muzike pisane za klavir.

Frederik Šopen, romantičar i poeta klavira, inspiracija je mnogobrojnim muzičkim stvaraocima počev od savremenika sa početka 19. veka, pa do danas.

Od 2012. godine, i Beograd je na svetskoj mapi mnogobrojnih gradova koji slave F. Šopena – Pesnika klavira.

Sa ciljem da okupi kako stručnu tako i širu publiku i približi javnosti posebnost stvaralaštva Frederika Šopena, Beogradski Šopen Fest predstavlja bisere kompozitorovog opusa tradicionalnim koncertom “Šopen kao inspiracija”, koji će kao uvod u predstojeće 8. festivalsko izdanje, biti održan u Velikoj Sali Kolarca, 10. marta sa početkom u 11časova, a u okviru ciklusa Promenada, Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.

Na koncertnom podijumu će nastupiti preko 20 izvođača, među kojima su ugledni instrumentalisti, vokalni solisti, kao i mladi talenti, i dečiji horovi. Publika će biti u prilici da čuje Šopenove melodije u zanimljivim i neobičnim aranžmanima, pisanim za različite instrumentalne sastave – duete, trija, kvartete, zatim vokalize sa originalnim tekstovima na Šopenove romantične teme.

Ulaz na koncert je besplatan.

Učesnici:

Dečiji horovi Piccolo – Sremska Mitrovica, Vrapčići – Beograd; Milan Dujmović – gitara

Dueti: Anđela Josifoski – violina & Smilja Josifoski – klavir; Tanja Obrenović – vokal & Jelena Šiljeg – klavir; Snežana Stanković – klavir & Mileta Stanković – violončelo; Dušan Savković – klarinet & Kristina Krstić – klavir; Sanja Jančić – violončelo & Ksenija Ristić – klavir

Trija: Artium, Marijana Radosavljević – vokal, Milan Rakić – klarinet, Marija Radović – klavir; Tanja Andrijić – vokal, Snežana Stanković – klavir, Mileta Stanković – violončelo

Kvarteti: Classica Aeterna, Katarina Tešenji Kovačevski – violina, Kornelija Tešenji Stamenković – violina, Ivana Mandić – viola, Dejan Mitrović – violončelo; Maestre, Jelena Vlaović – flauta, Zorica Opačić – tambura, Milda Kuzminac i Dušanka Gavrilović – klavir

Učenici MŠ Stanković: Nađa Milosavljević i Mihailo Milojević – violine

Balerine Dunja Mladenović i Tea Stojković – Baletski studio “Kopelia”, Ana Živanović

Beogradski Šopen Fest održava se od 2012. godine, i predstavlja beogradskoj publici u elitnim beogradskim salama vrhunski pijanizam, značajne pijaniste domaće i inostrane scene, kao i mlade pijanističke talente u okviru ciklusa “Odjeci”.

Organizator Festivala je udruženje Kreartiva iz Beograda, a generalni pokrovitelj Ambasada Republike Poljske u Beogradu uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Izvor: Promo
Foto: Promo

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.