ŠOPEN KAO INSPIRACIJA: U susret 8. Beogradskom Šopen Festu

"Šopen kao inspiracija" je tradicionalni je koncert, koji se održava u okviru internacionalnog kulturno – obrazovnog projekta Beogradski Šopen Fest, jedinstvenog po konceptu i sadržajima u Srbiji i regionu.

Festival slavi ime i delo poljskog kompozitora Frederika Šopena, koga istorija pamti kao jedog od navećih i najoriginalnijih stvaralaca klasične muzike pisane za klavir.

Frederik Šopen, romantičar i poeta klavira, inspiracija je mnogobrojnim muzičkim stvaraocima počev od savremenika sa početka 19. veka, pa do danas.

Od 2012. godine, i Beograd je na svetskoj mapi mnogobrojnih gradova koji slave F. Šopena - Pesnika klavira.

Sa ciljem da okupi kako stručnu tako i širu publiku i približi javnosti posebnost stvaralaštva Frederika Šopena, Beogradski Šopen Fest predstavlja bisere kompozitorovog opusa tradicionalnim koncertom "Šopen kao inspiracija", koji će kao uvod u predstojeće 8. festivalsko izdanje, biti održan u Velikoj Sali Kolarca, 10. marta sa početkom u 11časova, a u okviru ciklusa Promenada, Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.

Na koncertnom podijumu će nastupiti preko 20 izvođača, među kojima su ugledni instrumentalisti, vokalni solisti, kao i mladi talenti, i dečiji horovi. Publika će biti u prilici da čuje Šopenove melodije u zanimljivim i neobičnim aranžmanima, pisanim za različite instrumentalne sastave – duete, trija, kvartete, zatim vokalize sa originalnim tekstovima na Šopenove romantične teme.

Ulaz na koncert je besplatan.

Učesnici:

Dečiji horovi Piccolo - Sremska Mitrovica, Vrapčići - Beograd; Milan Dujmović - gitara

Dueti: Anđela Josifoski - violina & Smilja Josifoski - klavir; Tanja Obrenović - vokal & Jelena Šiljeg - klavir; Snežana Stanković - klavir & Mileta Stanković - violončelo; Dušan Savković - klarinet & Kristina Krstić - klavir; Sanja Jančić - violončelo & Ksenija Ristić - klavir

Trija: Artium, Marijana Radosavljević - vokal, Milan Rakić - klarinet, Marija Radović - klavir; Tanja Andrijić - vokal, Snežana Stanković - klavir, Mileta Stanković - violončelo

Kvarteti: Classica Aeterna, Katarina Tešenji Kovačevski - violina, Kornelija Tešenji Stamenković - violina, Ivana Mandić - viola, Dejan Mitrović - violončelo; Maestre, Jelena Vlaović - flauta, Zorica Opačić - tambura, Milda Kuzminac i Dušanka Gavrilović - klavir

Učenici MŠ Stanković: Nađa Milosavljević i Mihailo Milojević - violine

Balerine Dunja Mladenović i Tea Stojković - Baletski studio "Kopelia", Ana Živanović

Beogradski Šopen Fest održava se od 2012. godine, i predstavlja beogradskoj publici u elitnim beogradskim salama vrhunski pijanizam, značajne pijaniste domaće i inostrane scene, kao i mlade pijanističke talente u okviru ciklusa "Odjeci".

Organizator Festivala je udruženje Kreartiva iz Beograda, a generalni pokrovitelj Ambasada Republike Poljske u Beogradu uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još