VREDNOST IZMEĐU 50 I 70 MILIONA EVRA: Nacionalni stadion na 35 hektara u Surčinu

Svi koji žele da vide gde će se tačno nalaziti Nacionalni fudbalski stadion Srbije, čija će izgradnja početi naredne godine, mogu to da učine do kraja aprila u Upravi Grada Beograda, gde je Prostorni plan područja namenjenog ovom sportskom kompleksu trenutno na ranom javnom uvidu. Ovo je samo prvi korak u prikupljanju dokumentacije neophodne za realizaciju ovog projekta, koji će prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati između 50 i 70 miliona evra.

Grandiozni stadion prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara, i moći će da primi 60.000 navijača. Ta parcela, koja je sada poljoprivredno zemljište, u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko.

Tokom pripremnih radova uoči početka gradnje neće biti rušenje privatnih objekata budući da ih na ovoj lokaciji, koja je u vlasništvu države - i nema.

- Reč je o zemljištu PKB, koje je izuzeto iz nedavne privatizacije ovog preduzeća - kaže, za "Novosti", Stevan Šuša, predsednik opštine Surčin.

- Iako je ovo zemljište obradivo, izabrano je zbog odličnih lokacijskih uslova. Svi koji budu dolazili na utakmice stizaće auto-putem, a pravi se i posebno uključenje za stadion. Kada se napravi sva prateća saobraćajna infrastruktura, iz najudaljenijih delova Beograda moći će da se stigne za najviše pola sata. U blizini je i aerodrom "Nikola Tesla", na oko četiri kilometra, što je takođe jedna od prednosti.

Planirani fudbalski stadion biće multifunkcionalnog karaktera. U okviru njega biće izgrađeni i lokali za trgovinu i ugostiteljstvo. Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, na 65 hektara saobraćajna infrastruktura.

- Za stadion je potrebno obezbediti i 10.000 parking mesta za putnička vozila, odnosno 500 za autobuse. Ovaj kompleks moraće da ispunjava tehničke uslove za četvrtu ili petu kategoriju stadiona, koju propisuje UEFA - navodi se u Prostornom planu.

Planirana je i rekonstrukcija i proširenje Trga Zorana Đinđića, izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na auto-put Beograd-Šid sa obilaznicom. Kada je reč o komunalnoj infrastrukturi, gasovod već prolazi kroz ovaj deo Surčina, a kad je reč o kanalizacionoj mreži, objašnjava Šuša, neophodno je napraviti i dodatno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Posetioci će, prema najavama, do stadiona moći da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 "BG voza".

Na mestu predviđenom za nacionalni stadion u Surčinu nalazi se kompleks sa objektima za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno živinarska farma i ergela konja. Takođe, tu su i silosi, garaže i prostorije za poljoprivredne proizvode. Da li će ovo domaćinstvo "smetati" prilikom izgradnje, još nije poznato.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još