Pink Martini

Martini možete popiti u bilo kom delu sveta... Uz njega ćete upoznati različite, zanimljive ljude i doživeti mnogo lepih trenutaka... A uz ''Pink Martini'' sve to se može desiti za samo jedno veče.

Mogućnost da na jednom mestu, od jednog benda, čujete toliko različitih stilova, jezika, osetite toliko ukusa i proputujete toliko delova sveta, zaista je retka. Zbog toga je prisustvo na jednom ovakvom koncertu svima koji su tu bili sigurno ostalo u predivnom sećanju.

Putovanje je započelo u Centru ''Sava'', uz fenomenalno izvođenje ''Bolera'', tek da naslutite ko je pred vama. Grupa vrsnih muzičara, što klasičara, što rokera, koji su tu jer vole muziku... Ne neki poseban žanr, vole ''muziku'' i ono što ona pruža ljudima. Njihov zvuk nosi nešto malo sete i mnogo života, ljubavi i romantičnih trenutaka.

Dovoljno instrumenata da mogu da iznesu svaku melodiju, dovoljno talenta i znanja da izaberu baš ono što publici prija. Tako su sa klasike prešli na malo džeza i latino zvukova… Oživljavaju atmosferu kabarea, mjuzikla, starih filmova, vode nas od Brazila i Kube do Francuske i Italije… Od romantičnih melodija koje vas tope i podsećaju na more, vino i plaže, do muzike za igru. Sve to postižu jedanaest muzičara i jedan sjajan vokal.

Čajna Forbs (China Forbes) je šarmantna i simpatična, ali kupiće vas pre svega svojim glasom. Njen prelep, nežan, ali kristalno čist vokal savršeno se uklapa u repertoar i bez greške iznosi svaku pesmu. I to na nekoliko jezika! Iako je većina pesama na engleskom, čuli smo kako peva i na francuskom, španskom, portugalskom, italijanskom, pa čak i japanskom! Na srpskom je rekla tek nekoliko reči, uz poneku grešku…

Njene propuste u znanju srpskog jezika potrudio se da nadoknadi Tomas Lauderdejl (Thomas Lauderdale), pijanista i osnivač grupe. Kada je publiku pozdravio sa: ''Dobro veče'' i s papira pročitao nekoliko pozdravnih rečenica, to je već bilo dovoljno za iskreni aplauz. Ono što verovatno niko nije očekivao, jeste da se ovaj sjajan lik potrudio da prevede još mnogo toga što je te večeri želeo da kaže.

Skoro svaka pesma ima svoju priču. Saznali smo kako su neke od njih nastale, kome su posvećene, čak smo za jednu čuli i prevod na srpski. Čuli smo da je ''Hang On Little Tomato'' inspirisana reklamom za kečap iz 1964. godine, uz simpatičan Tomasov pokušaj da neke srpske reči pročita pravilno... ''Hey Eugene'' je pesma posvećena čoveku kojeg je Čajna upoznala na jednoj žurci u Njujorku... koji joj se više nije javio. ''Dosvedanya Mio Bombino'' govori o čoveku koji ne zna da li da se okrene svom ruskom ili italijanskom poreklu... ''Sympathique'', ''Donde Estas, Yolanda?" , "Lilly"...

Uz sve to, i neočekivano gostovanje ambasadora Japana u Srbiji, koji je u nekoliko pesama odsvirao flautu!

Nijedan trenutak njihovog koncerta nije dosadan. Mogu da vas podignu, oraspolože i nasmeju, odvedu gde god poželite, i to elegantno, sa stilom. Svaka solo tačka, prelaz ili anegdota nagrađeni su aplauzom.

Kažu da njihov stili nije moguće definisati. Ja mogu da probam... To je muzika koju čujete u pozadini svojih misli kada ste zaljubljeni.

Foto: Marko Risović

Pogledajte još