KOLIKO SU OPASNI FTALATI: Svaka druga igračka štetna po zdravlje dece

Sve igračke i predmeti za negu dece, po zakonu, moraju da prođu zdravstvenu proveru pre nego što se nađu na policama prodavnica. Međutim, čak sedam od 15 igračaka od plastike plus plastični predmeti za decu: cucle, četke, sadrže opasne supstance - ftalate, pokazalo je nedavno istraživanje nevladine organizacije "Alhem".

Ministarstvo zdravlja je na osnovu dopisa iz nevladinog sektora izdalo nalog za povlačenje igračaka za koje je utvrđeno da sadrže prekogranične vrednosti ovih štetnih materija, ali veliki broj njih je pre toga stigao do najmlađih.

Ftalati su organska jedinjenja koja se namerno dodaju u plastiku kako bi ona bila savitljiva i mekana. Oni su klasifikovani kao opasni, jer su toksični za reproduktivno zdravlje, odnosno utiču na smanjenje plodnosti i poremećaj hormonskog statusa uopšte. Naročito su opasni u periodu detinjstva, u doba puberteta, ali mogu da budu i izrazito negativni za trudnice. Poslednja istraživanja su pokazala da ne samo da remete hormonalno zdravlje i da utiču na brži ulazak u pubertet, već usporavaju razvoj govora.

Prema evropskim, ali i našim, nacionalnim propisima, dozvoljena količina ftalata u igračkama je do 0,1 odsto, a sedam testiranih igračaka sadržalo je 0,5 do čak 31 odsto ftalata.

Testiranje igračaka sprovedeno je u akreditovanoj laboratoriji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut", a posao je trajao duže od dva meseca.

Jedan od najuglednijih srpskih pedijatara, profesr dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj kaže da problem nisu samo dečje igračke, već upotreba plastike uopšte.

- Ftalati jesu opasna jedinjenja, ali su još opasnija ona koja se dodaju u plastiku da bi se smanjila njena zapaljivost, kao što su opasne i boje kojima se plastika farba - kaže Nestorović.

- Osim toga, upotreba plastike je danas toliko masovna, a veliki broj plastičnog otpada svakodnevno završava u rekama i morima, kao i u zemljištu, tako da je trovanje štetnim jedinjenjima gotovo neizbežno.

Profesor Nestorović dodaje da ftalati utiču na rast grudi kod dečaka, gojaznost, smanjenje veličine polnog organa i broja reproduktivnih ćelija, dok su kod devojčica oni uzrok ranog ulaska u pubertet i pojave cista na jajnicima i grudima. Kada je o jedinjenjima protiv zapaljivosti reč i bojama oni su, kaže Nestrović, dokazano kancerogeni.

Domaći endokrinolozi su saglasni da je u kliničkoj praksi sve više ranog puberteta kod dečaka i devojčica, ali da uzrok nisu samo štetna jedinjenja iz plastike. Kako navode, savremeni život doneo je mnogo promena, tako da se "deformišuća" jedinjenja direktno unose i iz vode, hrane, vazduha. A štetan uticaj na reproduktivno zdravlje mogu da imaju i tableti i telefoni.

Ftalate ćete izbeći ako ne kupujete plastične igračke sa oznakom trougla u kojem je upisan broj 3. Ova oznaka znači da je proizvod napravljen od reciklažne pvc plastike, a kod nje je najveća verovatnoća da sadrži ftalate. Od ovakve vrste plastike najčešće se prave igračke za kupanje, lopte, lutke, flašice, cucle...

Oznaka na plastici koju bi trebalo izbegavati je i "7", jer je to znak koji upućuje da plastika sadrži supstancu BPA (bisfenol A) koja dokazano utiče na smanjenje muške plodnosti.

Da su ftalati veoma rasprostranjeni u savremenom okruženju, svedoči i činjenica da se dodaju u kozmetičke proizvode, jer služe kao plastifikatori koji stabilizuju miris. Naročito ih ima u deterdžentima za pranje veša, ali i u kremama, kupkama, šamponima...

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još