OPREZNO S NJIMA: Tri frizure mogu da oštete kosu

Nisu samo farbanje i neadekvatna nega kose zaslužni što ona ponekad izgleda izlomljeno i beživotno. Na njen kvalitet mogu uticati i određene frizure, koje redovno pravimo, a ne prijaju našoj kosi. Određene frizure nanose štetu strukturi naše kose i mogu da izazovu njeno opadanje.

1. Ispeglana kosa

Iako je ovo mnogima od nas omiljena frizura, svakodnevno peglanje je veoma štetno za kvalitet naše kose. Toplota menja strukturu kose, usled čega ona izgleda veoma suvo. Jasno nam je da će se retko ko odreći ove frizure, ali potrudite se da ona ne bude vaš svakodnevni izbor i pružite kosi adekvatnu negu, kako bi sačuvali njen kvalitet i prilikom izlaganja visokim temperaturama.

2. Konjski rep

Vezivanje kose u visoki, čvrsti rep izaziva njeno lomljenje u predelu koji vezujemo gumicom. Uredu je da kosu tokom "bad hair day-a" vežete u rep, ali potrudite se da to bude vaš poslednji izbor.

3. Punđa

Kao i konjski rep, i punđa, posebno ona koja je čvrsto stegnuta, lomi kosu, a uz to izvlači dlaku iz korena, što dovodi do opadanja kose, kada koren oslabi. Iako će i opuštena punđa blago izlomiti kosu, bolji je izbor od klasične zategnute punđe, jer ne šteti korenu kose i neće izazvati glavobolju.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još