PARE, PARE, PARE: Najbolje zemlje za život milionera

Osobe s bogatstvom većim od milon dolara mogu doneti odluku da se presele u neku zemlju iz više razloga – u nekim slučajevima, privlače ih povoljniji poreski zakoni, manja stopa kriminala ili, jednostavno, želja za promenom prebivališta.

Mapa, koju je objavio portal "Vižual Kapitalist" (Visual Capitalist) jasno ukazuje na pregled migracije bogataša, uz podatke koje zemlje predstavljaju magnet za imućne, kao i iz kojih zemalja odlaze.

Nije tajna da je Kina poslednje dve decenije pružala mogućnost dobre zarade. Ipak, više od 15.000 kineskih bogataša odlučilo je da se, tokom proteklih godinu dana, preseli u druge zemlje.

                                                                                           visualcapitalist.com

Jedan od razloga napuštanja zemlje su i ekonomske ili društvene (ne)prilike, što stvara nestabilnost, poput Turske, koja je bila sedište protesta i ima visoku stopu inflacije, zbog čega je više od 4.000 milionera napustilo ovu zemlju prethodne tri godine.

S druge strane, Švajcarska i Kajmanska ostrva i dalje privlače bogataše širom sveta ali nijedna zemlja ne doživljava tako visok porast poput Australije, koja je privlačna milionerima koji donose odluku o migraciji.

Australija ima snažnu privredu i smatra se sigurnim mestom za podizanje porodice, nema porez na nasledstvo i ima nižu cenu zdravstvene zaštite, što je može učiniti atraktivnom alternativom SAD-u, koji je u proteklih godinu dana ugostio 10.000 milionera.

                                                                                     visualcapitalist.com

Australija se, prema istraživanju, kotira ispred Kanade i Francuske dok je Grčka, koja je bila jedno od najgorih tržišta bogatstva u poslednjoj deceniji, ponovo na skeneru milionera.

Na drugom mestu nalaze se Sjedinjene Američke Države, potom Kanada, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, brojna karipska ostrva, Novi Zeland, Singapur, Izrael, Portugal, Grčka i Španija.

Autor: Nadlanu.com/N.O.
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još