BORBA ZA TRON EVROPE: Večeras finale "Pesme Evrovizije" (VIDEO)

Subota, 18. maj, rezervisana je za veliko finale 64. "Pesme Evrovizije" u Tel Avivu. Srbiju predstavlja Nevena Božović sa pesmom "Kruna", pod rednim brojem 23. Radio-televizija Srbije direktno prenosi finalno veče najgledanijeg muzičkog takmičenja u Evropi od 21.00 na RTS 1, RTS HD, RTS SVET, RTS Planeta i na Prvom programu Radio Beograda.

Ovogodišnji slogan "Dare to Dream" poručuje nam da biti na evrovizijskoj bini, usuditi se da sanjaš da možeš da pobediš na Evroviziji, biti hrabar, dovoljno samouveren, stajati pred brojnom svetskom publikom i gledaocima je nešto što je vredno sna.

Pravo glasa u velikom finalu imaju sve zemlje koje učestvuju ove godine, uključujući i zemlje učesnice koje nisu uspele da se plasiraju u veliko finale, što znači da ćemo čuvenu frazu "12 points go to..." čuti čak 41 put.

Redosled zemalja u finalu:

1. Malta
2. Albanija
3. Češka Republika
4. Nemačka
5. Rusija
6. Danska
7. San Marino
8. Severna Makedonija
9. Švedska
10. Slovenija
11. Kipar
12. Holandija
13. Grčka
14. Izrael
15. Norveška
16. Ujedinjeno Kraljevstvo
17. Island
18. Estonija
19. Belorusija
20. Azerbejdžan
21. Francuska
22. Italija
23. Srbija
24. Švajcarska
25. Australija
26. Španija

Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12. To znači da će najboljih 10 pesama i po mišljenju žirija i 10 po mišljenju gledalaca dobiti poene. Nakon što gledaoci glasaju putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 41 zemlje učesnice uključiće se u program i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija. Nakon saopštavanja rezultata žirija, svi glasovi publike za određenu pesmu biće sabrani, dajući svakoj pesmi određeni skor.

Neizvesnost u proglašenju pobednika biće još veća u odnosu na prethodne tri godine jer će se glasovi publike od sada saopštavati tako što će prvo biti saopšteno kako je država koja je bila poslednja kod žirija prošla na televoutingu do toga kako je država koja je dobila najviše poena od strane žirija prošla kod publike. Za one koji bi želeli da saznaju kako je svaka zemlja glasala, svi glasovi - i publike i žirija, biće dostupni nakon takmičenja na sajtu Eurovision.tv.

Kroz 64. takmičenje za najbolju pesmu Evrope vodiće nas Bar Refaeli, Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajoub.

Komentator RTS-a je Duška Vučinić, komentatori "Radio Beograda 1" Nikoleta Dojčinović i Katarina Epštajn, dok je urednik prenosa Tamara Petković.

Izvor: RTS
Foto: Eurovision Song Contest – YouTube/PrintScreen

Pogledajte još