CSR Srbija 2019: Igor Jurić - Još uvek nije dovoljno dobra saradnja između građana, institucija i nevladinih organizacija

Color Media Communications već petu godinu zaredom organizovala je konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju - "CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti", na kojoj su se ove godine predstavili lideri globalne održivosti u svetu kod nas.

Teme konferencije bile su kompanije su posvećene ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ekonomsko osnaživanje žena, a od članica Nacionalne asocijacije saznali smo kako doći do čistije Srbije.

Ovim povodom, sa nama je razgovarao Igor Jurić, predsednik Fondacije “Tijana Jurić” koji je na konferenciji održao potresno predavanje koje je ganulo sve prisutne, a na kom je govorio o bezbednosti dece u Srbiji i predstavio delatnosti Fondacije. Igor je podelio ovom prilikom sa publikom tragičnu priču o ubistvu njegove ćerke koja ga je motivisala da pokrene Fondaciju “Tijana Jurić” i  pozvao roditelje i decu da uvek budu na oprezu gde god da se nalaze. Jurić je uputio emotivnu i empatičnu poruku roditeljima da zapravo nije važno kakav će zivot finansijski pružiti svojoj deci već je dragoceno vreme provedeno sa njima. Detaljnije o Fondaciji "Tijana Jurić" i njenim delatnostima Jurić ovom prilikom govori za naš portal...

Šta znači za vas usvajanje predloga Fondacije „Tijana Jurić“ za izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje kazne doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela, koja su rezultirala smrću deteta, nemoćnog lica ili trudne žene, bez prava na uslovni otpust? 

- U poslednje vreme, građani, a i mediji pogrešno ovu izmenu nazivaju „Tijanin zakon“, i na taj način ga mešaju sa izmenom koju smo pre nekoliko godina inicirali i koja je usvojena još 2015. godine, a odnosi se na vreme potrage za nestalom decom. Prema toj izmeni, policija više ne čeka da prođu 24 sata, već u potragu za nestalim detetom kreće odmah nakon prijave nestanka. Ova izmena člana 72 Zakona o policiji nosi naziv „Tijanin zakon“. Za mene lično i za Fondaciju „Tijana Jurić“ usvajanje predloga za uvođenje kazne doživotnog zatvora znači nekoliko stvari: da je država poslušala svoje građane i uvažila sugestije na koji način žele da žive u svojoj zemlji i da je napokon jasno dato do znanja kako će se ophoditi prema ljudima koji na bilo koji način zlostavljaju ili ubiju dete.

Pre usvajanja deo javnosti se usprotivio ovom zakonu zbog nekih odredbi koje su naknadno dodate. Kako gledate na to?

- Nijedna odredba nije naknadno dodata. U nekim medijima se vodi kampanja sa kritikama da je naša organizacija i sama inicijativa zloupotrebljena, međutim, osim doživotne kazne zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta, za pet krivičnih dela koje je Fondacija tražila, novo je samo to što su trenutne maksimalne kazne od 30 do 40 godina za sva krivična dela za koja su se izricale, zamenjene doživotnom kaznom zatvora, sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon 27 godina. U pitanju je jedna klasična zloupotreba i obmana javnosti.

U kom smeru će ići dalje aktivnosti Fondacije?

- Fondacija nastavlja sa preventivnim aktivnostima i to je osnovni naš zadatak. U narednom periodu Fondacija će unaprediti rad na unapređenju bezbednosti dece na internetu, pokušaćemo u naš sistem uvesti Amber alert sistem obaveštavanja u slučaju nestanaka dece i više ćemo pažnje pridavati vršnjačkom nasilju.

Kako ocenjujete trenutnu bezbednost dece u Srbiji?

- Verujem da smo kao Fondacija uradili mnogo na podizanju svesti o tome koliko su nam deca (ne)bezbedna. Neke teme poput pedofilije, bezbednosti na internetu, nestanci dece i slične, do sada su bile tabu teme. Mislim da smo konkretnim potezima podigli nivo bezbednosti mališana, ali protiv ovih pošasti se moramo boriti udruženim snagama. Smatram da još uvek nije dovoljno dobra saradnja između građana, institucija i nevladinih organizacija. Kada se to poboljša deca će se osećati sigurnijima.

Konferenciju "CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti" su otvorili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Robert Čoban presednik Color Press Group i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine. Kako je bilo na konferenciji pogledajte OVDE.

Konferencija "CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti" održava se uz podršku kompanija: Vojvođanska banka, Delta Holding, Aqua Viva, Telenor fondacija, Sigma Kula - Hlorogen. GSK i AMS Osiguranje.

Pogledajte još