NEDELJA ZA ČISTIJU VOJVODINU: Očišćen Specijalni rezervat prirode "Obedska bara"

Juče je širom Vojvodine započela akcija “Nedelja za čistiju Vojvodinu” koju sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredine, u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška Gora, Javnim preduzećem “Vojvodinašume”, Gradom Novim Sadom, kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 24. do 27. juna.

U okviru akcije, danas je Javno preduzeće "Vojvodinašume" organizovalo u Šumskom gazdinstvu Sremska Mitrovica sakupljanje smeća Specijalnog rezervata prirode "Obedska bara" na potezu od Obreza do Kupinova. U akciji čišćenja učestvovali su zaposleni u Šumskoj upravi "Kupinovo", Šumskom gazdinstvu Sremska Mitrovica i direkciji preduzeća.

“Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, kojom je, između ostalog, predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a u kojoj se govori i o uvođenju ekoloških energetskih sistema za grejanje, podsticanju unapređenja javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas, obuhvaćene su i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti.

U Deklaraciji se navodi da će se preduzeti mere kako bi u procesu obrazovanja mladi ljudi sticali znanja i podizali svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja.

Pogledajte još