Trudnice i porodilje dobile direktnu liniju za pritužbe na poslodavce

Trudnice i porodilje će sve nepravilnosti iz oblasti rada i poslodavce koji krše zakon i time im uskraćuju zakonska prava moći ubuduće da prijave na telefon Ministarstva rada - 0800 300 307.

Ova opcija je uspostavljena na zahtev ministra rada Zorana Đorđevića, a pored toga na sajtu Ministarstva u okviru kategorije "Registri" biće objavljen poseban spisak svih onih poslodavaca kod kojih se dokaže da su prekršili zakon i radnicama, odnosno porodiljama i trudnicama uskratili prava koja im pripadaju.

Detaljni plan kada je u pitanju rešavanje problema iz oblasti rada sa kojima se susreću trudnice i porodilje dogovoren je na današnjem sastanku sa udruženjima koja predstavljaju mame i trudnice.

Kako je saopšteno iz Đorđevićevog resora, na sastanku je predstavljen problem sa kojim se susreću mame i porodilje na poslu.

- Kako bismo stali na put grubom kršenju njihovih prava odlučili smo da krenemo u intenzivne inspekcijske nadzore i da uvedemo lakši način za prijavu nepravilnosti. Država brine o mamama, želimo da im pomognemo i da ih zaštitimo - rekao je Đorđević.

Poslodavci koji krše njihova prava moraju, kazao je, da budu predstavljeni javnosti kako bi svi znali ko su ti koji ženama daju otkaz kada saznaju da su trudne ili se vrate sa porodiljskog odsustva.

- Uz pomoć pojačanih inspekcijskih nadzora i medijske kampanje verujem da ćemo uspeti da stanemo na put onima koji krše zakon - rekao je ministar i dodao da je dijalog između Ministarstva i nevladinog sektora veoma važan u rešavanju ovog problema.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić istakla je da je ovo veoma dobra inicijativa koja će značiti trudnicama i porodiljama u Srbiji.

- Podržavamo svaku inicijativu koja će pomoći mamama da ostvare svoja prava - rekla je Jovana Ružičić i dodala da će dogovoreno rešenje poboljšati i znatno ubrzati način prijavljvanja kršenja prava kojima su trudnice i mame izložene.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još