ZA 23 EVRA: Švedski grad izdaje dozvole za prosjačenje

Da bi mogli da izađu na ulicu i mole za novac građane švedskog grada Eskilstuna, prosjaci će pre toga morati da izvade dozvolu za prosjačenje koja će ih koštati malo manje od 23 evra i trajaće tri meseca.

Kontroverza gradskih oca švedskog grada zapadno od Stokholma značiće da će svaki prosjak morati da popuni formular onlajn ili lično u policijskoj stanici, nakon čega će dobiti validnu dozvolu.

Ukoliko policija uhvati nekoga da prosi bez nje, moći će da mu napiše kaznu u visini od 370 evra.

Jimi Janson, socijaldemokratski gradski poslanik, rekao je da plan, koji je na snagu stupio 1. avgusta, ima za cilj "birokratizaciju" prosjačenja, kao i da oteža ljudima da na ulici mole za novac.

- Videćemo kako će proći - rekao je Janson, dodajući da bi sistem dozvola trebalo da pomogne u povezivanju ranjivih ljudi i beskućnika sa lokalnim vlastima i socijalnim službama.

Kritičari, sa druge strane, ističu da se time legitimizuje prosjačenje i da čini one koji su dovedeni do toga da moraju da prose, najčešće Rome iz Rumunije i Bugarske, još ranjivijim.

Janson se sa time ne slaže, a za "Aftonbladet" navodi da je ubeđen da je plan gradskih vlasti dobar.

- Ne radimo ovo da bi uznemiravali ranjive ljude, nego zato što želimo da se pozabavimo pitanjem da li mislimo da prosjačenje treba da se normalizuje u švedskom modelu socijalne države - istakao je Janson.

Nekoliko švedskih gradova zabranilo je prosjačenje proteklih meseci, nakon što je Vrhovni administrativni sud odlučio da se produži zabrana u gradu Velinge, na jugu Švedske.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još