SVETSKE MUZIČKE ZVEZDE U DVORU: Juja Vang i Andreas Otensamer na 70. Igrama u Dubrovniku

Umetnica godine 2017. prema časopisu "Musical America" Juja Vang i nagrađivani klarinetista Andreas Otensamer nastupiće u atrijumu Kneževa dvora u utorak, 6. avgusta s početkom u 21:30 časa i svoje virtuozno umeće pokazati izvođenjem dela Vebera, Bramsa, Šuberta, Mendelsona, Debisija, Šopena i Horovitca.

Superlativi kritičara i ovacije publike stalni su pratioci blistave karijere pijanistkinje Juje Vang, prepoznatljive po vrhunskom umeću i harizmatičnoj scenskoj pojavi. Vang je u ovoj sezoni naumila da dosegne nove vrhunce pa je tako raspored ove briljantne pijanistkinje ispunjen recitalima, serijama koncerata, rezidencijama u Karnegi Holu i Viener Koncerthausu, te svetskim turnejama s nekim od najcenjenijih ansambala i dirigenata kao što su Minhenska filharmonija pod upravljanjem Valerija Gergijeva. Od njenih značajnijih angažmana treba istaći nedavne impresivne nastupe s Bečkim filharmonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Gustava Dudamela u Versaju i Šenbrunu. Veliki međunarodni uspeh Juja Vang ostvarila je 2007. godine kada je zamenila Martu Argerič kao solistkinja s Bostonskim simfonijskim orkestrom, a dve godine kasnije potpisala je ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom "Deutsche Grammophon" te se od tada, nizom nastupa i albuma koji su dobili sjajne ocene kritike, etablirala kao jedna od vodećih svetskih pijanistkinja, kojoj je ovaj koncert na 70. Dubrovačkim letnjim igrama ujedno i prvi nastup u Hrvatskoj.

Njen muzički partner na koncertu u Dvoru je austrijski klarinetista Andreas Otensamer koji je lane na 69. Igrama naklonost festivalske publike i kritike osvojio jedinstvenom lepotom tona koji stvara svojim instrumentom. Od 2011. godine Otensamer je prvi klarinet Berlinske filharmonije, a kao solist nastupa i u najznačajnijim koncertnim dvoranama širom sveta s orkestrima kao što su Bečka, Roterdamska ili Seulska filharmonija, Tokijski metropolitanski simfonijski orkestar, Orkestar "Métropolitain" i drugi. Ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom "Deutsche Grammophon" potpisao je 2013. godine, čime je postao prvi solo klarinetista kojem je to pošlo za rukom. Za svoj drugi album "Brahms - The Hungarian Connection" Otensamer je 2015. dobio nagradu "ECHO Klassik" za instrumentalistu godine.

Andreas Otensamer i Juja Vang objavili su u martu ove godine zajednički album pod nazivom "Blue Hour" u izdanju "Deutsche Grammophona", a neke od kompozicija činiće i program koncerta u Dvoru.

Izvor: Promo
Foto: Vphoto/Promo

Pogledajte još