Nemački ambasador u Beogradu priredio prijem povodom Dana ujedinjenja

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib priredio je prijem povodom Dana ujedinjenja te zemlje, kome su prisustvovale mnoge zvanice, predstavnici diplomatskog kora, najviši srpski zvaničnici, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

- Dozvolite da citiram kancelarku Merkel, koja je rekla da će Evropa biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice EU. Budućnost Srbije se nalazi u ujedinjenoj Evropi - rekao je Šib na srpskom jeziku, ističući da Srbija može da računa na podršku Nemačke.

Šib je potom na engleskom jeziku naglasio da na teškom putu ka članstvu u EU, Nemačka ceni dosadašnje napore Srbije i ohrabruje njenu posvećenost tom cilju.

Ukazao je na odlične bilateralne odnose Srbije i Nemačke, nedavne susrete najviših zvaničnika i najavio skori dolazak nemačkog ministra ekonomije Petera Altmajera u Srbiju, zajedno sa privrednicima.

Ambasador je podsetio na istorijski značaj pada Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke.

- Svestan sam da su na Zapadnom Balkanu sećaja ljudi na političke događaje pre par decenija različita od onih u Nemačkoj. Kad je Nemačka ponovo ujedinjena, Jugoslavija se raspala i region još uvek živi sa posledicama - rekao je ambasador.

U Nemačkoj se 3. oktobar obeležava kao Dan ujedinjenja, dan kada su se 1990. ujedinile Istočna i Zapadna Nemačka, posle rušenja Berlinskog zida.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još