"Svet u 2021.": Ambasador Nemačke - Cilj nam je da damo impuls za rast

„Svet u 2021.“ jedna je od najstarijih konferencija kompanije Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Konferencija će se održati 15. decembra 2020. u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji svi zainteresovani gledaoci događaj će moći da prate online preko live streama na Youtube i Facebook kanalu Color Media Communications.

Učesnici konferencije, ove godine će, kroz panele i studije slučaja pokušati da daju odgovore na pitanja sa kakvim se izazovima susreće zatvorena Evropa, kakve su posledice globalne pandemije na svetsku ekonomiju i kako je prevazići, sa čime se susreo zdravstveni sektor globalno i lokalno, kakve su posledice pandemije na ranjive grupe u društvu kao i kakva je kultura u doba pandemije.

Ovim povodom, naš sagovornik bio je NJ. E. Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji koji će učestvovati u panelu pod nazivom "Izazovi zatvorene Evrope" u kom će ambasadori evropskih zemalja govoriti o stanju na Starom kontinentu i perspektivama za 2021. godinu.

- Zadaci koji su pred nama 2021. godine neće biti manje izazovni ni kad budemo suzbili krizu izazvanu korona virusom. Naprotiv. Važna pitanja globalnih dimenzija, kao što je promena klime ili postizanje ciljeva održivog razvoja, biće opet u našem fokusu. I to je dobro! - poručuje Šib i dodaje:

- Pandemija izazvana korona virusom zadire u sve sfere ličnog života, ali njene posledice se vidno odražavaju i na društvo u celini, na politički i ekonomski sistem, na pravnu državu, zdravstveni sektor. Nakon svih ovih meseci u kojima se suočavamo sa ovom krizom teško je predvideti koliko dugo će trajati ove restrikcije za privatna domaćinstva i za preduzeća. Veliki udar je pretrpeo pre svega sektor uslužnih delatnosti, gde su ove zaštitne mere ostavili svoj trag. Evidentno je da je opalo raspoloženje privatnih domaćinstava za kupovinu i da i u privredi ima sve manje investicija privatnih preduzeća, što opet ima reperkusije na ukupnu potražnju, tako da će se ove godine, prema nekim procenama, BDP u Nemačkoj smanjiti za oko 5,5 posto, a na nivou EU za oko osam odsto.

Nemačka je jedna od zemalja koja je već na samom početku pandemije i krize, u cilju pružanja podrške privredi, usvojila sveobuhvatne mere pomoći.

- Jedna od njih, i uz to vrlo značajna, bila je isplata naknade za zaposlene sa prinudno skraćenim radnim vremenom. Mnoga radna mesta su na taj način sačuvana. Bez premca je bila i reakcija Evropske unije: za Zapadni Balkan je brzo pripremila paket pomoći u vrednosti od 3,3 milijardi evra koji obuhvata kako kratkoročne humanitarne mere, tako i srednjoročne mere u obliku kredita Evropske banke za obnovu sa povoljnom kamatnom stopom i proširenim dejstvom koji su namenjeni projektima u zdravstvenom sektoru i malim i srednjim preduzećima. Pod nemačkim predsedavanjem Savetu Evropske unije u međuvremenu je usaglašen finansijski okvir za naredne godine, kao i dodatan paket pomoći u cilju ublažavanju ekonomskih i socijalnih posledica pandemije. Koristi će imati i Zapadni Balkan jer će Ekonomski i investicioni plan EU za region u vrednosti od devet milijardi evra postaviti važne odrednice za dugoročni privredni rast. Cilj nam je da damo impuls za rast koji je, uz to, u skladu sa načelima zaštite klime i zdrave čovekove sredine, sa fokusom na oblasti koji imaju veliki potencijal da generišu rast, kao što je digitalizacija - navodi Šib i ističe da na kraju 2020. godine, i s pogledom na predstojeću novu godinu, veliku nadu polažu na vakcinu protiv korona virusa koja će uskoro biti primenjena.

- Raspoloživost te vakcine i opšta spremnost građana da se vakcinišu biće presudna za dalji tok pandemije i normalizaciju situacije. Međutim, veliki izazov će još jednom predstavljati predstojeći zimski period i put do povećanja potražnje je trnovit. Za obnovu evropske privrede biće važno kojom brzinom će se oporaviti najvažniji trgovinski partneri Evrope. Treba da budemo strpljivi; znatan oporavak privrede se ne očekuje pre druge polovine naredne godine - kaže ambasador i dodaje da cilj paketa mera za povećanje privrednog rasta i ublažavanje posledica krize pod naslovom „Ublažiti posledice krize korona virusa, obezbediti prosperitet, ojačati perspektivnost“ nije samo da se time reaguje na krizu, već da se privreda postavi na kolosek održivog rasta.

- Polazište pritom je Evropski zeleni dogovor koji je usvojila Evropska komisija. Za 2021. godinu biće važno da se združenim snagama posvetimo pokretanju neophodnih procesa strukturnih promena u centralnim oblastima tranzicije, kao što su zaštita klime, ekološki čista energija, industrija, cirkularna ekonomija, održiva poljoprivreda i održivi lanci ishrane, kao i održiva mobilnost. Iz te perspektive izričito pozdravljamo činjenicu da se nova Vlada Srbije, kao i druge vlade na Zapadnom Balkanu, na Samitu u okviru Berlinskog procesa, usvajanjem Zelene agende za Zapadni Balkan takođe obavezala da privredu postavi na kolosek održivog rasta - objašnjava Šib i sitiče:

- Za obnovu evropske privrede biće važno kojom brzinom će se oporaviti najvažniji trgovinski partneri Evrope. 

Generalni pokrovitelj događaja je kompanija Mozzart. Konferenciju su podržali: Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i spocijalna pitanja Republike Srbije, Evropska investiciona banka, Srbijagas, Coca Cola i NCR.

Više informacija se nalazi na sajtu: www.communications.rs/svetu2021

Ukoliko ste zainteresovani da pratite događaj možete se registrovati putem linka.

Pogledajte još