Održana radionica o Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta: Srbija je posvećena stalnom unapređenju njihovih prava

Danas je u okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije održana radionica o Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta, povodom trideset godina njenog postojanja i njenih dostignuća. Događaj su svojim prisustvom uveličali Goran Bregović, promoter Unicefa za Evropu i Centralnu Aziju, kao i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković.

Ovom prilikom govorilo se, kako o dostignućima Konvencije, tako i o budućim izazovima, a posebnu važnost je imalo obraćanje devojčice koja je odbegla iz Avganistana i o tome podelila iskustvo sa prisutnima.

Okupljenima se prva obratila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković podsetivši da je Srbija, odnosno, bivša Jugoslavija, bila među prvim državama u svetu koja je ratifikovala ovu Konvenciju. Ona je ujedno i predstavila novog regionalnog ambasadora Unicefa, Gorana Bregovića obrativši mu se rečima:

- Imam poruku za Gorana Bregovića. Ovo je velika privilegija, ali izuzetna odgovornost biti ambasador Unicefa koji će se boriti za prava dece.

Ovom prilikom ona se zahvalila i Novaku Đokoviću koji svojom fondacijom pomaže napore da se prava deteta ostvaruju i unapređuju.

- Srbija može da se pohvali da smo posvećeni stalnom unapređenju prava deteta. Ponosna sam na to što je naša Skupština pre nekoliko godina osnovala Odbor za prava deteta, а to nije slučaj u velikom broju parlamenata -naglasila je, te zaključila da „briga o deci danas znači brigu o društvu“.

Ujedno, ona je podsetila na to da je nadležni ministar u Srbiji najavio donošenje Zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, kao i uvođenje institucije Dečiji ombudsman.

Goran Bregović je istakao da milioni dece i dalje doživljavaju kršenje svojih prava. On je nakon osvrta na sopstveno destinjstvo i odrastanje u Sarajevu dodao da su „romska deca i dalje jedna od najranivijih grupa u ovom regionu“.

- Ponosan sam što ću predstavljati dečija prava - zaključio je i pozvao parlamentarce da poštuju obećanje koje su dali pre trideset godina.

- Primer srpskog parlamenta je dobar primer jer je osnovao Odbor za prava deteta - istakao je Lumina u daljem toku radionice.

Ispred organizacije „Save the children“ govorila je i Jelena Besedić. Ona je prilikom svog izlaganja istakla kako postoji ambicija da do 2030. godine nijedno dete ne umre od uzroka koji se mogu sprečiti.

- U Srbiji smo videli da vlada rad i na pružanju podrške deci, ali u nekim drugim zemljama i dalje ima problema - nastavila je ona osvrćući se na pitanje imigracije.

Naposletku, panelisti su dali svoje završne reči čime je radionica o Konvenciji o pravima deteta završena. Tom prilikom iskazane su nade da će pozitivna promena, koja bi obezbedila bolju budućnost za našu decu, biti moguća.

Pogledajte još