Održana radionica o Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta: Srbija je posvećena stalnom unapređenju njihovih prava

Danas je u okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije održana radionica o Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta, povodom trideset godina njenog postojanja i njenih dostignuća. Događaj su svojim prisustvom uveličali Goran Bregović, promoter Unicefa za Evropu i Centralnu Aziju, kao i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković.

Ovom prilikom govorilo se, kako o dostignućima Konvencije, tako i o budućim izazovima, a posebnu važnost je imalo obraćanje devojčice koja je odbegla iz Avganistana i o tome podelila iskustvo sa prisutnima.

Okupljenima se prva obratila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković podsetivši da je Srbija, odnosno, bivša Jugoslavija, bila među prvim državama u svetu koja je ratifikovala ovu Konvenciju. Ona je ujedno i predstavila novog regionalnog ambasadora Unicefa, Gorana Bregovića obrativši mu se rečima:

- Imam poruku za Gorana Bregovića. Ovo je velika privilegija, ali izuzetna odgovornost biti ambasador Unicefa koji će se boriti za prava dece.

Ovom prilikom ona se zahvalila i Novaku Đokoviću koji svojom fondacijom pomaže napore da se prava deteta ostvaruju i unapređuju.

- Srbija može da se pohvali da smo posvećeni stalnom unapređenju prava deteta. Ponosna sam na to što je naša Skupština pre nekoliko godina osnovala Odbor za prava deteta, а to nije slučaj u velikom broju parlamenata -naglasila je, te zaključila da „briga o deci danas znači brigu o društvu“.

Ujedno, ona je podsetila na to da je nadležni ministar u Srbiji najavio donošenje Zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, kao i uvođenje institucije Dečiji ombudsman.

Goran Bregović je istakao da milioni dece i dalje doživljavaju kršenje svojih prava. On je nakon osvrta na sopstveno destinjstvo i odrastanje u Sarajevu dodao da su „romska deca i dalje jedna od najranivijih grupa u ovom regionu“.

- Ponosan sam što ću predstavljati dečija prava - zaključio je i pozvao parlamentarce da poštuju obećanje koje su dali pre trideset godina.

- Primer srpskog parlamenta je dobar primer jer je osnovao Odbor za prava deteta - istakao je Lumina u daljem toku radionice.

Ispred organizacije „Save the children“ govorila je i Jelena Besedić. Ona je prilikom svog izlaganja istakla kako postoji ambicija da do 2030. godine nijedno dete ne umre od uzroka koji se mogu sprečiti.

- U Srbiji smo videli da vlada rad i na pružanju podrške deci, ali u nekim drugim zemljama i dalje ima problema - nastavila je ona osvrćući se na pitanje imigracije.

Naposletku, panelisti su dali svoje završne reči čime je radionica o Konvenciji o pravima deteta završena. Tom prilikom iskazane su nade da će pozitivna promena, koja bi obezbedila bolju budućnost za našu decu, biti moguća.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.