Ka svetu bez nukelarnog oružja - doprinos parlamenta: Da li je čovečanstvo u mogućnosti da kontroliše tehnologiju?

Danas je u sastavu 141. Interparlamentarne unije održana diskusija o sprovođenju rezolucije iz 2014. godine, pod nazivom “Ka svetu bez nukelarnog oružja: Doprinos parlamenta”, kao i diskusija o inkriminisanju pranja novca, u sastavu Stalnog odbora za mir i međunarodnu bezbednost.

Bilo je reči i o paralamentarnoj strategiji u osnaživanju mira i sigurnosti od pretnji i posledica klimatskih promena.

Započeli su važnim pomenom na klimatsku krizu koja u svetu trenutno dobija na sve većoj pažnji. U daljem razgovoru, predstavnici raznih zemalja pričali su o tome kako doći do smanjenja zaliha nuklearnog naoružanja i koje sve mere bi trebalo da se preduzmu da bi do toga došlo.

Parlamentarci su pričali i o univerzalizovanju sporazuma o nuklearnom naoružanju kako bi sve zemlje mogle to da učine. Prisutni su pozdravljali priču o denuklearizaciji Severne Koreje, kao i procesu denuklearizacije Bliskog Istoka. Nakon te debate, razgovor je uzeo maha ka poboljašaju taktike i strategije za sprečavanje pranja novca na međunarodnom nivou.

Prof. dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koji je učestvovao u raspravi, rekao je da je strategija za sprečavanje pranja novca jedna od ključnih pitanja kojima se Vlada Srbije bavi.

- Naša zemlja je uložila velike napore po tom pitanju, budući da je Srbija u poslednjih godinu dana usvojila mnoge zakone i izmene oko tog značajnog pitanja, ali nas u budućnosti očekuje još reformi u vezi sa tim. Uprava za sprečavanje pranja novca ima jednu od većih uloga. Potvrda da Srbija ostaje pri čvrstom stavu borbe protiv pranja novca je ta da će do kraja ove godine usvojiti novu Nacionalnu strategiju – istakao je Obradović.

Interparlamentarnci su se složili koliko je urgentno pitanje za rešavanje o denuklerizaciji, budući da na ovom svetu postoji 15 hiljada bojevih glava. Sve zemlje u potpunosti podržavaju ideju o svetu bez nukelarnog naoružanja. Prvi i Drugi svetski rat su, podsetili su se poslanici, najvažnije prekretnice u čovečanstvu za razmišljanje o naoružanju sveta. Uporedivši - najvažnije stvari jesu mir i bezbednost.

Došli su do zaključka da će jednog dana nuklearnom naoružanju doći kraj, ali da će čovečanstvo morati u tim trenucima da postavi sebi suštinsko pitanje - da li je u mogućnosti da kontroliše tehnologiju.

Pričalo se, a i došlo do nekih zaključka oko novih mogućnosti za bolje i temljnije strategije za sprečavanje pranja novca.

Pogledajte još