DO 1. NOVEMBRA: Grad brojnim manifestacijama obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu

Manifestacija "Dani slobode 2019", kojom se obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, počela je danas i trajaće do 1. novembra.

Manifestacija obuhvata niz događaja, među kojima je i memorijalni defile "Pobeda slobode" od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija", koji će biti održan u nedelju, 20. oktobra, sa početkom u 12 sati, rečeno je na konferenciji za medije u Starom dvoru.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji manifestacije.

- Slaveći slobodu, treba da slavimo umetnost, i zato je važno da ova manifestacija ima i obrazovni karakter kako bi mlade generacije znale šta se dešavalo 1944. i 1918. godine i bile spremne da se odupru raznim pokušajima revizije istorije koji su prisutni u 21. veku - istakao je Vesić.

On je najavio da će biti postavljena spomen-ploča na Trgu Republike, na mestu gde je 1944. godine sahranjeno 940 crvenoarmejaca koji su živote dali u borbi za oslobođenje Beograda, čija su tela kasnije, 1954, podsetio je, preneta na Groblje oslobodilaca Beograda.

- Biće postavljena spomen-ploča u granitu koja će obležavati mesto gde su oni bili sahranjeni - dodao je Vesić.

Nakon memorijalnog defilea, tokom kojeg će se sa vojnog kamiona puštati radio-drama "Slobodni Beograd" o oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, na Trgu Republike će u 12.30 biti održan koncert ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov". Istog dana, na Trgu Republike će u 18 sati biti održan koncert na kome će Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izvesti prigodni program kompozicija s vojničkim karakterom, a u slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u Narodnom pozorištu.

U saradnji s Vojskom Srbije, biće prvi put izvedena Uvertira 1812 Petra Čajkovskog u orginalnom vidu, s pucnjima topova, a u progamu će biti zastupljena dela iz zemalja svih saveznika u Prvom svetskom ratu, kao i splet srpskih vojničkih marševa.

- Izvešćemo vanvremenske kompozicije koje žive nezavisno od proslava, ali svakako da su sve te kompozicije, marševi, budili i bude neprestano neke od najlepših emocija u narodima u kojima su čak prihvaćeni na nivou himni, tako da se izvode često i predstavljaju neke od najlepših stranica muzičke literature - rekao je Suđić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da je ponosan što je Skupština grada donela odluku da se jednom manifestacijom zajedno obeleži oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu. Istakao je da su svi programi u okviru "Dana slobode 2019" besplatni i pozvao građane da učestvuju u njima.

- Mislim da se nikada nije desilo da na Trgu Republike u jednom danu imamo dva tako velika kulturna događaja kao što su nastupi ansambla "Aleksandrov" i Simfonijskog orkestra RTS-a - rekao je Nikodijević.

U okviru manifestacije "Dani slobode 2019", danas je u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama na početku prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni čitan proglas o oslobođenju Beograda, a tako će biti i 1. novembra.

Umetnički direktor "Dana slobode 2019" Aleksandar Gatalica rekao je da je deo programa i predstava "Od slobode do slobode", autorski projekat Milovana Vitezovića i reditelja Slavenka Saletovića. Reč je o predstavi o oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu u kojoj će učestvovati osam profesionalnih glumaca, devet studenata glume i 12 statista, koja će biti održana na platou ispred Skupštine grada Beograda 29. oktobra u 11 sati, a u slučaju lošeg vremena, narednog dana u isto veme.

Gatalica je naveo je da će na Cvetnom trgu 26. oktobra biti otvorena izložba "Mirko i Slavko" (prvi jugoslovenski visokotiražni domaći strip o dva dečaka, partizanska kurira, Mirku i Slavku), u okviru koje će posetioci na velikim tablama moći da pročitaju celu jednu epizodu tog stripa - "Tragom begunca".

Izvor: Telegraf.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još