POSTOJI I "MUŠKI KLIMAKS": Opadanje moćnog hormona u andropauzi

Stručnjaci u poslednje vreme tvrde da mnogi muškarci srednjeg doba proživljavaju muški klimaks. Ono što se kod jačeg pola oduvek smatralo jednostavno starenjem, sada je dobilo poseban naziv – andropauza.

Posle tridesete godine kod većine muškaraca dolazi do pada testosterona tempom od 10 odsto po deceniji, i to se smatra normalnim smanjivanjem. Kada nivo tog hormona počne da opada brže, stručnjaci govore o tome da osoba prolazi kroz andropauzu. Iako je termin skovan četrdesetih godina prošlog veka u medicinskoj literaturi, službeno je "ušao" u praksu tek dve decenije kasnije. Sve donedavno lekari nisu mogli da pronađu pouzdane testove za određivanje nivoa testosterona.

Nakon tridesete godine, sa sporijom proizvodnjom testosterona dolazi i do povećanja produkcije globulina, koji za sebe veže polne hormone tako da telo može da iskoristi samo ono što od njega ostane. Prvi i svakako jedan od najneprijatnijih efekata andropauze upravo je slabljenje polnog nagona. Ne samo da dolazi do gubitka interesa za seksualni život, nego dolazi i problema sa erekcijom. Za većinu muškaraca erektilna disfunkcija može da bude prvi znak upozorenja o dolasku andropauze.

- Dešavanja na tom polju, ako neko naglo izgubi erektilnu funkciju, bukvalno dovode do toga da može očekivati za nekoliko meseci infarkt ili šlog. Andropauza dovodi i do gubljenja mišićne mase i povećanja udela masnog tkiva na gornjem delu tela – kaže profesor dr Srđan Popović, endokrinolog.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još