LAZARUS: Koncert Veljka Kuzmančevića 27. novembra u Sali Kolarčeve zadužbine

Koncert pod nazivom „Lazarus”, kompozitora Veljka Kuzmančevića biće održan 27. novembra u Sali Kolarčeve zadužbine.

Lazarus je omaž Lazaru Kuzmančeviću, nedavno preminulom slikaru, ocu kompozitora Veljka Kuzmančevića. U svojoj muzici autor Veljko Kuzmančević inspiraciju pronalazi u kosovskoj snazi i tragediji, nepokolebljivom prkosu jednog naroda, kao i u slobodi i širini vojvođanskih polja.

Orkestrom sačinjenim od istaknutih muzičara Simfonijskog orkestra RTS-a i Beogradske filharmonije, sa kojim Kuzmančević godinama sarađuje, dirigovaće maestro Đorđe Stanković.

Ulaznice su u prodaji od 1. novembra na blagajni Kolarčeve zadužbine po cenama od 600, 900 i 1200 dinara.

„Lazarus” predstavlja simbiozu kulturnog nasleđa jednog naroda i uzvišenosti, fenomena vaskrsnuća, nezaustavljivog nagona za životom. U stvaralačkom i umetničkom smislu muzika ne sme da stane. Ona uvek ima potrebu da se ponovo rađa i nastaje i u najtežim trenucima – poput Lazara koji u odsudnom času izlazi na bojno polje, poput umrlog pacijenta koji neobjašnjivo oživljava u medicini. Ta potreba za rađanjem i stvaranjem, to uskrsnuće života i duše kroz muziku i umetnost predstavlja esenciju životne energije, koja egzistira u večnosti.

Veljko Kuzmančević (Sremska Mitrovica, 1983) napisao je prvu kompoziciju, pod nazivom „24. mart”, 1999. godine i ona je izvedena neposredno po završetku agresije na SRJ. Prvi orkestar, „Mesečeva harmonija”, koji se sastojao od gudačkog kvinteta i četvoro solista, oformio je 2000. godine. Iste godine počeo je da radi kao asistent u studiju kod Kornelija Kovača.

Držao je koncerte u zemlji i inostranstvu sa autorskom instrumentalnom i programskom muzikom. Održao je samostalni autorski koncert sa orkestrom Kraljevski gudači Svetog Đorđa 2005. godine, sa kojim započinje višegodišnju saradnju. Na turneju pod nazivom „Na Drini ćuprija”, koju je finansirala Evropska komisija, odlazi 2012. godine i održava koncerte autorske muzike u preko 50 gradova širom regiona, u pratnji Kraljevskih gudača Svetog Đorđa i hora Srbadija.

Autor je muzike za predstavu „Troil i Kresida" francuske rediteljke Lorans Katam, koja je premijerno izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, muzike za film Borisa Malagurskog „Belgrade", kao i muzike za film kanadske rediteljke Lele Sati „Father". Komponovao je i muziku za balet „Proces", po Kafkinom romanu, u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i muziku za TV serijal „Velikani srpske Vojvodine".

Koncert „Večnost" održao je 2015. na krovu Šoping centra „Stadion” u Beogradu sa simfonijskim orkestrom, sa kojim godinama sarađuje, a 2018. koncert sa istim orkestrom na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu.
Kao autor instrumentalne muzike za film i pozorište i kao producent radi u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Đorđe Stanković diplomirao je i magistrirao dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Darinke Matić Marović. Stručno se usavršavao kod maestra Angela Šureva i Mladena Jagušta. Bio je stipendista Uneska na master klasu za baroknu muziku u Francuskoj. Učestvovao je na Šestom svetskom simpozijumu o horskoj muzici u Mineapolisu (SAD) 2002. godine, kao i na Sedmom svetskom simpozijumu o horskoj muzici u Kjotu (Japan) 2005. godine.

U dosadašnjem radu beleži saradnju sa brojnim domaćim i stranim ansamblima kao što su: Beogradska filharmonija, Umetnički ansambl vojske SCG „Stanislav Binički“, Mešoviti hor RTS-a, Ansambl Pozorišta na Terazijama, Akademski hor „Španac“, Državni akademski simfonijski orkestar Uljanovska (Rusija), Festivalski ansambl u Njujorku. Jedan je od osnivača Zemunskog kamernog orkestra.

Od 2003. godine angažovan je u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, kao asistent dirigenta i korepetitor.
Na Sceni „Raša Plaović“ tokom tri sezone je dirigovao u adaptaciji opere „Don Kihot“. Asistent dirigenta bio je na pripremama predstava: „Na uranku”, „Evgenije Onjegin”, „Slepi miš”, „Bal pod maskama”, „Toska”, „Kavalerija rustikana”, „Đani Skiki”.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila mu je Zlatnu značku 2005. godine za nesebičan doprinos razvoju kulture, pod pokroviteljstvom Ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije. Za šefa Hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postavljen je 2006. godine.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još