POPUT KRALJEVA: Od 2020. noćenje za turiste u Versaju

Posetioci francuskog dvorca Versaj moći će od 2020. godine da provedu noć u velelepnom zdanju u stilu pravih kraljeva i kraljica. Otvara se dugo očekivani Hotel "Gran kontrol", na koji su Francuzi veoma ponosni.

Početkom 2020. godine, u ovoj istorijskoj građevini biće otvoren novi luksuzni hotel "Gran kontrol" (L'hôtel du Grand Contrôle) nedaleko od galerije ogledala, možda i najpoznatijeg simbola Versaja.

Poduhvat vodi svetski poznati arhitekta i dizajner enterijera Kristofer Tolemer. On je i ranije sarađivao s pomenutim hotelskim lancem, radeći na njihovom hotelu u Alpima "Lezerel Kurševel" (Les Airelles Courchevel).

Novi hotel moći da se pohvali jedinstvenom lokacijom, a tu je i luksuzni enterijer dizajniran u stilu iz 18. veka.

Restoran će voditi kuvar svetskog renomea Alan Dukas, po mišljenju mnogih, jedan od najboljih na svetu, nagrađen sa čak 19 Mišlenovih zvezdica.

Versajski dvorac, središte kraljevskog života pod vladavinom Luja XIV i Marije Antoanete do Francuske revolucije 1789. godine, od Pariza je udaljen oko sat vremena. Imanje se prostire na preko 800 hektara, a u dvorcu ima preko 2.300 soba, prepunih umetničkih dela i tapiserija. Njihova ukupna površina je oko 65.000 kvadratnih metara.

Dvorac u Versaju, nekada mesto kraljevske dekadencije i razvrata, u periodu pre Francuske revolucije, danas je muzej koji godišnje poseti više od sedam miliona turista. Druga je najposećenija atrakcija Francuske, odmah posle Ajfelovog tornja.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još