CENA 2,1 MILIONA DOLARA: Najskuplji lek na svetu pušten u promet

Američka agencija za lekove odobrila je puštanje u promet leka "Zolgensma" švajcarske farmaceutske kompanije "Novartis" u maju ove godine, čija jedna doza košta 2,1 miliona dolara.

Lek se uzima jednokratno, a cena ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svetu.

Novi lek za spinalnu mišićnu atrofiju "Zolgensma" postao je važan pokretač osetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div "Novartis".

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dve milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u "Novartisu" izdvajaju "Zolgensmu" gensku terapiju za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije, uz "Kosentiks", lek za psorijazu i artritis i "Entresto", kojim se leče hronične srčane bolesti, piše "Sputnjik".

U razdoblju od jula do septembra lek je doneo prihode od 160 miliona dolara, navode u "Novartisu", prvi put objavljujući konkretne brojeve.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju "Zolgensmu" ranije se lečila konkurentskim proizvodom američkog "Biogena".

Lek je imao uspeha u SAD, ali još čeka odobrenje nadležnih u Evropskoj uniji i Japanu.

Izvršni direktor "Novartisa" Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izveštajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još