#NovembarFest – Tamburaški sastav “Aurelius”: Važno je pokazati ljudima da je tamburaška muzika mnogo više od stereotipa

Drugi “Novembar Fest” – novosadski festival kobasice i čvaraka – održaće se od 15. do 17. novembra na Novosadskom sajmu (Hala br. 6, ulaz iz Branka Bajića), i okupiće proizvođače mesa i suhomesnatih proizvoda iz celog regiona.

U petak, 15. novembra, prvog dana festivala, od 19.00, nastupiće tamburaši, a nakon toga, od 21.00, uslediće koncert “Garavog sokaka”.

Drugog dana festivala, 16. novembra, održaće se takmičenje u pravljenju kobasica, a od muzičkog programa tu je nastup Meškarki sa tradicionalnom slovačkom muzikom, nakon kojih će nastupiti lokalni tamburaši, a potom, od 21.00 i legenda tamburaške muzike – Zvonko Bogdan.

Trećeg dana festivala, u nedelju 17. novembra, osim tamburaške muzike i takmičenja u pravljenju kobasica, od 18.00, biće organizovana Disnotor večera (All inclusive).

Za vreme trajanja manifestacije, svi posetioci će uživati u nastupima tamburaških orkestara, kao i folklornih društava iz cele Vojvodine, a kako smo se proveli prošle godine možete pogledati OVDE.

Tamburaški sastav "Aurelius“ nastupiće u subotu, 16. novembra, od 20 časova. Više o tamburici, njenom trajanju i značaju, pa i o tome kako festivali i publika utiču na celu ovu priču, saznali smo od Nemanje Putnikovića.

“Aurelius” je osnovan u julu 2018 godine, a cilj je, kako kaže, da očuva najlepšu tamburašku muziku i da je promoviše u što lepšem izvođenju.

Kako komentarišete dugovečnost tamburaške muzike i različita osećanja koja prenosi na svoje slušaoce?

- Smatramo da kvalitetna muzika nema vek trajanja i da će svaka generacija moći da oseti tu emociju koju ona prenosi. Tamburaška muzika upravo iz tog razloga opstaje i verujemo da će još dugo trajati.

Kako festivali kao što je "Novembar Fest" utiču na stvaranje nove publike za koju je neizostavna tambura?

- Festival utiče tako što kroz različite aktivnosti okuplja još različitije ljude, što po starosnoj dobi, što po karakteru i načinu života od kojih neki, verovatno, nikada nisi imali priliku ni da se susretnu sa ovom vrstom muzike. Ovo je zaista lep način da se takav žanr predstavi.

Šta svi koje posete festival mogu da očekuju od tamburaškog sastava "Aurelius"?

- Nama kao jednom mladom orkestru, pre svega, bitno je da pokažemo ljudima šta sve tambura ume, da pored tradicionalne tamburaške muzike možemo spojiti i klasičnu, pop/rock, evergreen i svašta nešto nespojivo, a da to zvuči vrhunski. Važno je pokazati ljudima da je tamburaška muzika mnogo više od stereotipa.

Podsećamo da će posetioci biti u prilici da prisustvuju procesu pravljenja kobasica i čvaraka, ali i da probaju sve te ukusne đakonije.

Posebna atrakcija biće takmičenje u pravljenju kobasica gde će svoja umeća ukrstiti timovi – vojvođanskih sela, novosadskih kvartova, medija, kompanija i sportskih klubova.

Ulaz tokom tri dana festivala biće besplatan do 18.00, nakon čega će se naplaćivati, i to već po ceni od 200 dinara.

Festival organizuje kompanija Color Media Communications i Udruženje građana Best Fest, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Kupovina karata na sajtu Gigs Tix-a: http://www.gigstix.com/sve-ulaznice/11-festivali/2878-novembarfest .

Sve detalje programa možete saznati na linku: www.communications.rs/novembarfest2019.

Foto: Promo

Pogledajte još