SKIN CARE SAVETI: Kako pravilno negovati T zonu?

Pravilna nega kože zahteva različite proizvode za negu različitih regija lica. Iako svaki tip kože zahteva posebnu i prilagođenu negu, ono što je mnogima zajednički problem uglavnom je T zona lica, koja obuhvata čelo, nos i bradu. Potrebno je u svoju skin care rutinu uvesti svega nekoliko jednostavnih koraka, kako bismo pravilno i kontrolisano negovali najproblematičniju regiju na našem licu.

Iako vlada mišljenje da najveći problem sa T zonom imaju osobe sa masnim tipom kože, dermatolozi tvrde da T zona najveći problem predstavlja osobama sa mešovitim tipom kože. Na pomenutom području lica naše pore su veoma proširene pa se luči višak sebuma, prirodnog ulja, koje inače služi za održavanje elastičnosti kože. Kod osoba sa kombinovanim tipom kože, obrazi mogu biti veoma suvi, dok je T zona masna što zahteva veoma specifikovanu negu kože lica.

Kako biste održali balans potreba pojedinih delova kože lica važno je da u svom neseseru imate tačno one proizvode koji odgovaraju svakoj pojedinačnoj potrebi kože lica. Obraze i okoloočno područje tretirajte bogatim hidratantnim kremama, dok ćete za T zonu odabrati proizvod koji je namenjen negi nešto masnijeg tipa kože. Kako bi nega bila efikasna potrebno je da se umivate često, ali da istovremeno vodite računa da ne preterate, kako ne biste suviše isušili kožu.

Proizvodi za uklanjanje make up-a ne bi trebalo da sadrže sulfate i parabene. Pravo rešenje za uklanjanje make up-a sa kombinovanog tipa kože definitivno su blage pene za umivanje i micelarna voda. Završni korak tokom hladnih zimskih dana svakako je krema. Na T zonu namažite kremu sa niskim procentom ulja, dok bogatu hidratantnu kremu nanesite na područje vrata i obraze.

Kako prilagoditi make up masnijoj T zoni?

Kako biste ovo područje držali pod kontrolom hidratantan puder birajte za gotovo celo lice, dok bi na T zonu trebalo da nanesete puder namenjen masnoj koži, ali bez ulja i alkohola. Takođe, neophodno je da ovo područje matirate puderom u prahu, kako ne biste prosijali. Izbegavajte teške pudere, kako biste sprečili začepljenje pora i birajte pudere nešto laganijih tekstura.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još