ZABRINJAVAJUĆE: Četvrtina zaraženih HIV-om u Srbiji su studenti

Od ukupno 180 ljudi koji su prošle godine zaraženi HIV-om u Srbiji, njih 50 su akademci kojima je bolest dijagnostikovana na Studentskoj poliklinici u Beogradu. Zbog bolje dostupnosti dijagnostike, svake godine otkriva se sve veći broj obolelih, ali i dalje svaka treća osoba ne zna da je zaražena.

Ovi podaci objavljeni su u ponedeljak u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, nakon čega je započeto besplatno, brzo i anonimno testiranje na HIV i hepatitis, koje će trajati cele nedelje. Na ovaj način, obeležiće se Evropska nedelja testiranja i Svetski dan borbe protiv side.

- Postoji veliko poverenje u Studentsku polikliniku i važno je da je Studentski parlament prepoznao značaj zdravstvenog testiranja - kaže profesorka Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Profesor dr Jovan Ranin, načelnik Odeljenja za HIV i AIDS na Klinici za tropske i infektivne bolesti KCS, kaže da je broj inficiranih u stalnom porastu, ali je broj smrtnih ishoda u značajnom padu, što je rezultat uspešne antiretrovirusne terapije. On dodaje da oni koji na vreme otkriju HIV infekciju, mogu živeti 50 godina od započinjanja lečenja.

TESTIRANjE TOKOM CELE NEDELjE

DO 29. novembra, svakog dana od 8 do 19 časova organizovano je besplatno testiranje na HIV i hepatitis C u prostorijama Centra za prevenciju HIV u Beogradu. U subotu, 30. novembra, organizovana je Noć testiranja u restoranu "Beogradski market", od 19 do 23 časa, a u nedelju u Studentskoj poliklinici.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još