NIJE POŠTOVALA ZAHTEVE CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Severina odbila da odvede sina kod psihijatra?!

Severina Kojić izgubila je starateljstvo nad sinom Aleksandrom, koji je prošle nedelje po privremenoj meri pripao ocu Milanu Popoviću zbog toga što nije poštovala zahteve koje je Centar za socijalni rad u Zagrebu zahtevao od oba roditelja

Jedan od njih je i taj što je pevačica odbila da vodi dete kod psihologa i u psihijatrijsku bolnicu.

U jednom od sudskih spiskova stoji da je pevačica zamerila veštacima da su dobili mejlove od Milana i da vidi da su s njim bili u komunikaciji, da su njoj napravili problem od života zbog kriminalca, smrdelja i da su joj i dete zbunili. Time je, prema proceni suda, otvoreno iskazala sumnju i nepristrasnost u veštake i njihove procene.

Nakon što su veštaci naveli da je majka želela da otac dobije dodatno vreme sa sinom, Severina je na to ljutito odgovorila: „Bezobrazni ste, pa on je taj koji nije hteo da viđa dete“. Zaključak je bio da je ovakvo obraćanje majke tokom dopune veštačenja nedopustivo, naročito što se odvijalo u prisustvu deteta.

U presudi je navedeno da Aleksandru šteti sukob njegovih roditelja.

- Otac je roditelj koji prepoznaje potrebe deteta i reaguje na promene, teškoće i blagovremeno reaguje. Prepoznaje štetnost konfliktnog odnosa roditelja za zdravlje i razvoj deteta i prema uputu Poliklinike za zaštitu dece i mladih u Zagrebu vodio dete kod psihologa.

Takođe, po nalogu iz rešenja mere intenzivne stručne pomoći i nadzora obratio se Psihijatrijskoj bolnici za decu i omladinu u Zagrebu radi tretmana. U međuvremenu, otac je angažovao i privatnog psihologa, koja je dolazila kući u određenim terminima i radila sa Aleksandrom. Kontinuirano ukazuje da se majka ne bavi detetom već naglašava da to rade treće osobe kojima ona prepušta deo svoje roditeljske odgovornosti - stoji u presudi.

Prema uvidu u sudske spise, centar za socijalni rad je zaključio da majka ne prepoznaje štetnost uticaja višegodišnje izloženosti deteta konfliktnom odnosu s njegovim ocem.

- To jasno proizilazi iz mejla od 28. 9. 2019. godine koji je Severina uputila Poliklinici za zaštitu dece i omladine u kojem tvrdi da je njen sin „zdravo i sretno dete“, kako se od njega pokušava napraviti „slučaj“ i traži od klinike da prestane da učestvuje i da njenog sina poštede daljih dolazaka u tu ustanovu, iako je samo dan ranije od psihologa savetovana oko aktuelnih reakcija i potreba deteta kao rizika za njegov emocionalni razvoj.

Prilikom obrade deteta u ovoj ustanovi prepoznata je njegova potreba za psihološkom podrškom. Majka je to izričito i agresivno odbila. Psiholozi su kod Aleksandra primetili i agresivno ponašanje prema vršnjacima, ali i periodično prema ocu Milanu - navedeno je u presudi, u kojoj stoji i da su lekari iz Psihijatrijske bolnice predložili porodičnu terapiju:

- Tužilac napominje i da je pre incidenta u školi (o kojem je Kurir juče pisao, prim. aut.) dete procenjeno kao rizično, te da je centar za socijalni rad preporučio obradu deteta od strane Psihijatrijske bolnice za decu i omladinu u Kukuljićevoj, čemu se majka izričito protivila i uskratila svoju saglasnost dalje obrade.

Zbog cele situacije dete nije u psihološkoj obradi, time da je od strane Psihijatrijske bolnice predloženo da svi zajedno učestvuju u porodičnoj terapiji, o čemu je tužilac obavestio majku, ali od nje nije dobio odgovor.

Izvor: Kurir/Informer.rs
Foto: severina/Instagram

Pogledajte još