Drugi dan HFestivala: Predavanje Dragana Ristića na Future Epics simpozijumu i "Kurlani"

Tokom drugog dana HFestivala, nastavljen je program simpozijuma u okviru projekta Future Epics, "Od lokalnog do evropskog nasleđa", tokom koga je predavanje održao Dragan Ristić Kal. Istog dana, otvoren je pozorišni deo programa HFestivala, izvođenjem nove produkcije Kazališta Hotel Bulić, u režiji Senke Bulić, "Kurlani", koja je od 20 časova pred beogradskom publikom izvedena na sceni Bitef teatra.

Dragan Ristić Kal, frontmen muzičke grupe KAL i istaknuti aktivista u borbi za manjinska prava, tokom svog predavanja govorio je o uticaju Roma na srpsku kinematografiju i muziku, sa željom da festivalskoj publici približi kulturno nasleđe romskog naroda i detaljnije ukaže na njegovu ulogu u kreiranju kulturnog pejzaža Srbije i Evrope. Dragan Ristić se, osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. Na filmovima je sarađivao i kao prevodilac za romski jezik. Od 2014. godine organizuje i vodi Festival romske kulture i aktivizma FRKA.

U nastavku dana, u 20h u Bitef teataru, publika je imala priliku da vidi predstavu "Kurlani" (Kazalište Hotel Bulić). Predstava na scenu postavlja antologijsku trilogiju Mirka Božića, "Kurlane", sa željom da predstavljeni svet i život u Dalmatinskoj Zagori, o kojoj autor piše, umetnički problematizuje iz jedne nove i savremene perspekitve. Surova stvarnost Dalmatinske Zagore s kraja četrdesetih godina prošlog veka i položaj žena u patrijarhalnom društvu kojima je Božić dao glas i kontekst nakon više od šest decenija, otvaraju niz starih, ali i novih pitanja na koje, kroz svoju interpretaciju i autorski rad, odgovore nudi rediteljka Senka Bulić u predstavi prema motivima Trilogije o Kurlanima.

Dramatizaciju potpisuje Vesna Đikanović, u predstavi igraju: Senka Bulić, Frano Mašković, Nadia Cvitanović, Jure Radnić, Anđela Ramljak i Paško Vukasović.

Sreda, 11.12. proći će u znaku početka NEW masterklasa kompzicije, pod mentorstvom Vanese Lan, te poslednjeg dana Future Epics simpozijuma, na kome će od 18 časova, u galeriji YIHR (Dobračina 4), predavanje održati poznati dizajner, Slavimir Stojanović Futro. U četvrtak, 12.12. od 17 časvova u galeriji YIHR, publika će moći da prisustvuje snimanju live podkasta Frejminizam, u kome će Aleksa Nedić, basista benda Vizelj, i Boris Borojević, student filozofije Univerziteta u Beogradu, raspravljati o senzacionalističkim naslovima i pompeznim i diskriminatornim člancima koji se mogu naći u žutoj štampi.

Peti dan festivala, rezervisan je za izvođenje "Ujka Vanje", nove predstave u produkciji Hartefakt fonda, u režiji Andreja Nosova, koja će na sceni Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca biti izvedena sa početkom u 20 časova. Predstavu će pratiti i izložba fotografija Ružice Milovanović, "Svakodnevni život//Ujka Vanja", koja će za publiku biti otvorena od 19 časova. Istog dana, u u galeriji YIHR (Dobračina 4), polaznici NEW masterklasa kompozicije Vanese Lan, imaće završni koncert "Objects of Ritual", sa početkom od 19 časova.

Za subotu, 14.12. planirano je osmo po redu, proglašenje pobednika Konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, koje će pratiti scensko čitanje, u režiji Mine Ćirić. Ovogodišnji žiri Konkusa čine Nina Violić (predsednica žirija, istaknuta glumica Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu), Tanja Šljivar (dramska književnica) i Biljana Srbljanović (dramska književnica i redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu), koje su tokom procesa selekcije žirirale drame pristiglih iz svih delova zemlje i regiona. Poslednji festivalski dan, predviđen je za zatvaranje izložbe "Šta će biti posle?" i druženje sa gostima, učesnicima i gostima festivala u galeriji YIHR od 19 časova.

Relizovanje ovogodišnjeg, šestog HFestivala, podržali su program za kulturu Kreativne Evrope, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, ambasada Švajcarske i ambasada Kraljevine Holandije.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još