Sajam venčanja

Umorni mladenci koji se jedva vide od svinjskih polutki i flaša pića, pijani stari svat koji grli mladoženju, kum praznih džepova i svekrve koje se merkaju ispod oka, biće uskoro u Srbiji predmet izučavanja istoričara ili samo junaci nekog fantastičnog filma.

U poslednjih pet godina napravljen je bitan zaokret kad je u pitanju proslava svadbe. Najbitniji običaji su se zadržali, ali ceo koncept venčanja organizuje se sa mnogo više stila, a mladnecima je, kako smo videli na sajmu venčanja "Wedding Show" najbitnije da svadba prođe na što lepši način i bez nepotrebnih tenzija.


Bitno je da se svadba priprema s ljubavlju i radošću

Da je ključ u dobro isplaniranom venčanju potvrđuje zamenik urednika časopisa "Reci da" Nataša Antić.

Ovaj časopis je i organizator sajma venčanja u hotelu "Continetal" gde na jednom mestu možete odabrati pozivnicu za goste, burmu, venčanicu, odelo, tortu, restoran, cveće.

Nataša Antić priča da se kod nas organizacijom venčanja uglavnom bave žene.

-Ovaj sajam venčanja organizovan je da bi proslava tog bitnog događaja u životu prošla na što lepši način i da bi mladneci počeli zajedniči život sa što manje stresa. Mladenci bi trebalo da svadbu prave prvenstveno zbog sebe, ne treba da prihvataju nešto što im smeta. Bitno je da svadbu pripremaju s ljubavlju i radošću, da bi i zajednički život počeli na taj način.


Nataša Antić
kaže da kod nas venčanja još nisu dobila razmere kao na Zapadu, gde, na primer, mladoženja za verenički prsten mora da izdvoji svoje tri plate.

- Ne znači to da je naš mentalitet loš, naprotiv, mi želimo da pokažemo je venčanje moguće na moderan i glamurozan način. To znači da gosti ne moraju da budu obavezno pijani i da su flaše po stolu. Još ima velikih venčanja sa 500 do 600 gostiju, ali i toga je sve manje.


(old_image)Običaji

Venčanje je, ipak, nezamislivo bez običaja koji su primereni uslovima gradske sredine. Da se doboro zabave ili nasmeju, na svadbama se još, kako priča Nataša Antić, praktikuje kupovina mlade, dizanje deteta zarad plodnosti, pa čak i sedenje svekrvi u krilu.

- Bila je jedna svadba na kojoj je učestvovalo čitavo jedno kulturno - umetničko društvo. Sve ovo je u redu, ako se predstavi na fin način. Ljudi sada uglavnom nemaju vremena za poštovanje svih običaja, venčanja se sve više organizuju u kasnim poslepodnevnim satima, a sve popularnija su i noćna venčanja koja počinju oko šest poslepodne i koja se često pretvore i u dobru žurku.

Nataša nam kaže da je za neku prosečnu svadbu, sa oko 100 gostiju, potrebo izdvojiti od četiri do pet hiljada evra.

Kako smo videli na samju, buduće mlade u velikoj većini biraju haljine bele boje. Traže se, takozvane, venčanice »princeze« sa širim donjim delom ili »sirene« sa haljinom uz telo.


Cene

Buduća mlada uglavnom iznajmljuje venčanicu koja u ovoj varijanti košta od 350 do 550 evra. One neveste koje se odluče za kupovinu moraju da izdvoje za večnaicu od 1500 do 2000 evra. Novina je i da mladoženje sve više pažnje obraćaju na odelo.


Sastavi deo sajama su i modne revije haljina Suzane Perić, salona City Brides, ZID 2, Pepeljuga, Ana Stanić, salona Alhemija, Martini Vesto, Darka Kostića. Budućim mladnecima na raspolaganju je i work shop Ašok Murtija, predstavljanje romana "Santa Maria" Isidore Bjelice.

Pa valjda, ako su vas strelice Amora već ophrvale, ništa vam neće biti teško.

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još