VAŽNA JE PREVENTIVA: Saveti za borbu protiv gripa

U utorak je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A na teritoriji Republike Srbije. Da ne biste bili među obolelima, pratite ovih nekoliko saveta.

1. Najefikasnija mera prevencije radi sprečavanja infekcije virusom gripa je vakcinacija, ali i izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama. "Torlak" je, inače, posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa.

2. Obavezno provetravajte prostorije i izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veliki broj ljudi.

3. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa – njima se bori protiv bakterija, a ne virusa.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti, preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature). Upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.

4. Da biste sačuvali svoje zdravlje, pazite na higijenu disajnih puteva – pokrijte nos i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe bacite, a ruke operite tekućom vodom i sapunom.

5. Jedna od preporuka građanima je i da se dobro naspavaju, i to na hladnom.

6. Ne treba zaboraviti ni na ishranu: Jedite med, nanu i sirup ili sok od zove. Treba nadoknaditi vitamin D u zimskim mesecima, ali i uzimati suplemente cinka. Stručnjaci savetuju i da se jede crno voće i brazilski orah.

Izvor: B92/RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još