NEĆE BITI POŠTEĐENI NI MALOLETNICI: Zbog bacanja petardi kazne i do dva meseca zatvora

Nekoliko desetina građana svake godine u vreme novogodišnjih praznika završi u urgentnim centrima i hitnoj pomoći širom zemlje zbog povreda zadobijenih od upotrebe pirotehničkih sredstava. Samo u Beogradu, za novogodišnju noć i 1. januara, lekarima se javi od 10 do 20 građana. Najčešće su to tinejdžeri, a "zabava" ide dotle da stavljaju petarde u usta, pa se takmiče ko će duže da izdrži da ih ne izbaci pre eksplozije!

Da bi se sprečila upotreba pirotehnike, a samim tim i povređivanje dece, država je drastično pooštrila kazne za svakog koga nadležne službe uhvate da prodaje ili koristi petarde, bez obzira na uzrast. Samo u prošloj godini podneto je oko 150 prekršajnih prijava.

Osobe koje upotrebom petardi narušavaju javni red i mir i ugrožavaju bezbednost građana biće novčano kažnjene sa 50.000-100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati. Ukoliko se navedeni prekršaj izvrši u grupi od tri osobe ili više, zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Čak i ako petarda eksplodira u privatnom dvorištu, a odjek se čuo na ulici i uznemirio druge ljude, osoba koja ih je koristila snosiće posledice. Kazne neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji.

Iz beogradskog Sekretarijata za poslove komunalne policije ističu da oni preuzimaju mere iz svoje nadležnosti samo ukoliko je reč o prodaji pirotehničkih sredstava na javnoj površini. Novčane kazne se kreću od 150.000 dinara za pravno lice, preko 25.000 za odgovorno, 75.000 za preduzetnika, pa sve do 15.000 za fizičko lice, i one se primenjuju od aprila 2017.

Ukoliko komunalni milicioner zatekne osobu koja u tom trenutku koristi pirotehniku, dužan je da obavesti MUP.

- Korišćenjem pirotehničkih sredstava najčešće se povređuju deca školskog uzrasta - kaže za "Novosti" plastični hirurg Branislav Trifunović.

- Mahom su to povrede ruku, lica, opekotine po čitavom telu, oštećenja sluha i očiju. Za vreme Nove godine na teritoriji Beograda više od deset građana dnevno javi se u ambulantu zbog povreda. Njihova težina kreće se od najbezazlenijih, poput sitnih opekotina, do ekstremnih slučajeva, kada pacijentu moraju da se amputiraju prsti ili čak cela šaka. Retko se dešava da pomoć lekara zatraže i penzioneri, koji nemarom dece slučajno budu povređeni.

Miris baruta može biti veoma neprijatan deci koja imaju astmu ili probleme sa disajnim organima, pa neretko dolazi i do blagog gušenja.

Petarde se u prestoničkim radnjama koje imaju dozvolu za prodaju mogu pazariti po ceni od 150 dinara, koliko koštaju najjeftinije, do 600 dinara, koliko su "dinamitare".

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još