POBEDITE MAMURLUK: Kako preživeti dan posle?

Naučnici nisu utvrdili nijedan jedini uzrok mamurluka, ali znaju da postoji nekoliko mogućih krivaca, a samim tim i nekoliko "lekova" za njegovo ublažavanje.

Alkohol je diuretik, pa zbog češćeg izbacivanja tečnosti, može doći do dehidracije. Ovo se posebno događa ako smo pili u zagrejanom prostoru, dosta plesali i znojili se. Dehidracija čini da osećamo vrtoglavicu, pospanost i letargičnost.

Alkohol može da nadraži sluznicu stomaka i prouzrokuje povraćanje i proliv, a time i neravnotežu elektrolita. Neravnoteža elektrolita (minerala koji našem telu trebaju da bi pravilno funkcionisalo) čini da se osećamo umorno, da imamo mučninu, mišićnu slabost i grčeve.

Previše alkohola dovodi i do širenja krvnih sudova i time uzrokuje glavobolju. Neravnoteža elektrolita i dehidracija mogu takođe doprineti tome da vam „glava puca“ sledećeg jutra. Alkohol, takođe, ometa proizvodnju glukoze što rezultira niskim nivoom šećera u krvi. Ako ne proizvedete dovoljno glukoze, možete se osećati tromo i malaksalo.

Alkohol takođe remeti san. Isprva nas uspavljuje, ali prekida ritam spavanja i REM fazu sna, tako da nas sprečava da kvalitetno otspavamo kako bismo ustali sveži i odmorni.

Alkohol ima mnogo uticaja na mozak, uključujući i onaj topli, opušteni osećaj nakon nekoliko pića. Ali ako ste se nekada osećali neobično uznemireno posle burnog noćnog provoda, možda ste doživeli „anksiozni mamurluk".

Tokom noći pijenja, alkohol stimuliše proizvodnju hemikalije u mozgu zvane Gaba (Gama-aminobuterne kiseline) koja smiruje mozak i blokira proizvodnju glutamata, hemikalije povezane s anksioznošću. Ova kombinacija je razlog zašto se osećate veselo i opušteno tokom noćnog izlaska.

Mozak voli da bude u ravnoteži, pa kao odgovor na veću količinu alkohola stvara više glutamata i blokira Gaba što će izazvati taj

LEK ZA MAMURLUK

Trenutno ne postoji lek za mamurluk. Određeni kućni lekovi mogu pomoći da se izborimo sa nekim simptomima mamurluka, međutim, malo je pouzdanih istraživanja u ovoj oblasti.

"KLIN SE KLINOM IZBIJA" NIJE DOBRA STRATEGIJA

Nema načina da se izborite sa mamurlukom čak ni taktikom "klin se klinom izbija", odnosno da popijete piće jutro posle. Ovo jutarnje piće može samo da odloži pojavu simptoma mamurluka i da učini da se privremeno osećate bolje.

Vašem telu je potrebno vreme da se odmori, metabolizuje alkohol koji ste već popili i popravite štetu nastalu usled teške noći pijenja. Dakle, to nije dobra ideja.

1. ANALGETICI I ANTACIDI

Aspirin i drugi analgetici su efikasni u ublažavanju bolova i smanjenju upale i bolova u mišićima. Izbegavajte paracetamol jer loše utiče na jetru koja je prethodno bila pod udarom alkohola. Oprez mora postojati i kod onih koji imaju osetljivu sluznicu želuca.

Antacidi deluju tako što neutrališu želudačnu kiselinu i ublažavaju nelagodu u stomaku. Umanjuju mučninu, gorušicu i probavne smetnje koje izaziva alkohol.

2. PIJTE MNOGO VODE

Rehidriranje organizma pomaže da se ublaže simptomi mamurluka. Mnogi koriste pića namenjena sportistima koja su obogaćena elektrolitima ili prave rastvor za rehidraciju kako bi povratili ravnotežu elektrolita. Ne postoje dokazi da je ovo efikasan lek za mamurluk.

3. IZBALANSIRAN DORUČAK

Nizak nivo šećera u krvi dovodi do pojave mamurluka. Doručak pomaže da se reguliše nivo šećera kako bi se neprijatnost delimično ublažila.

Ne postoje istraživanja koja bi rekla da su određene namirnice, poput slanine i prženih jaja, efikasnije od ostalih. Mnogi ljudi veruju da su ugljeni hidrati posebno efikasni za „upijanje“ alkohola, mada se istraživanja nisu bavila time.

4. ANTIOKSIDANSI

Alkohol koji smo popili izaziva oksidacioni stres u našem organizmu i povećava proizvodnju slobodnih radikala, zato je važno da unosimo namirnice koje imaju jači antioksidacioni efekat.

Na većini lista na prvom mestu se nalazi đumbir, ali pomaže i šumsko voće, grejpfurt, grožđe, šargarepa, spanać, crna čokolada, orašasti plodovi i zeleni i crni čajevi.

5. KAFA I ČAJEVI

Kafa i druga pića sa kofeinom deluju kao stimulansi koji mogu poboljšati osećaj umora koji dolazi sa mamurlukom. Pored toga, kafa, crni i zeleni čaj sadrže neke antioksidanse koji mogu smanjiti štetne efekte konzumiranja alkohola. Međutim, pića koja sadrže kofein su i diuretici, pa mogu dovesti do pogoršanja evekta dehidracije nastale zbog pijanstva.

6. SPAVANJE

Spavanje zaista nema zamenu, u tome se svi slažu. Nedostatak čak i kratkog, laganog sna, značajno doprinosi mamurluku. Zato, ako je došlo do najgoreg i ako ste preterali, najbolje je da se dobro naspavate. A sledeći put, poslušajte savete.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još