Podela paketića i nastup Sanje Ilića i Balkanike danas na "Božićnom seocetu kod Hrama"

Na platou ispred Hrama Svetog Save danas počinje festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji se održava po treći put, a koji će trajati sve do 28. januara 2020. godine.

Očekuje se da manifestaciju tokom januara poseti preko 500.000 Beograđana i gostiju glavnog grada.

Robert Čoban predsednik „Color Press Grupe“ je prilikom predstavljanja ovogodišnjeg programa festivala naveo: „Poznato vam je da smo mi i organizator „Novosadskog Winter Fest-a“ koji je nakon tri godine zvanično postao jedan od 10 najboljih božićnih marketa u Evropi. Verujem da će nakon trećeg "Božićnog seoceta kod Hrama" - i Beograd doći na mapu najboljih evropskih božićnih marketa, tim pre što na njoj do sada nije bio nijedan market sa tradicijom povezan sa pravoslavnim hrišćanstvom!“

„Božićno seoce kod Hrama“ danas će u 18 časova svečano otvoriti Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej i podeliti deci paketiće, u organizaciji Verskog Dobrotvornog Starateljstva. Program prvog dana manifestacije nastaviće se od 19 časova nastupom orkestra Policije Republike Srbije, a od 20 časova očekuje nas nastup Sanje Ilića i Balkanike.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, uživaju u muzičkom i dramskom programu na bini u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete, i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Pored muzičkog programa, posetioci će biti u prilici da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Prošle godine je, ispred Hrama i u Kripti, nastupilo preko 100 muzičkih izvođača, dečijih i crkvenih horova, vokalnih sastava, glumaca, plesnih trupa. Dečiji i crkveni horovi iz cele Srbije svake večeri ulepšavaju jedinstvenu konstrukciju – Božićnu raspevanu jelku.

Svakoga dana neka od ambasada u Beogradu biće domaćin „Raspevane jelke“ a ambasadori posetiocima otkrivaju novogodišnje i božićne običaje u njihovoj zemlji.

Ove godine imamo, prvi put, i zonu „Ski koliba“ u kojoj gosti u planinskom ambijentu sa ognjištem i jelkama mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

Pokrenuta je i humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“ tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“ u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Ideja je nastala sa željom da se svi praznici tokom januara objedine i obeleže na istoj, jedinstvenoj lokaciji, platou ispred Hrama Svetog Save, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G.G. Irineja.

Želja organizatora je da svakodnevnim programom i propratnim aktivnostima ponudi Beograđanima i turistima, koji tokom praznika posete Beograd i Hram Svetog Save, jedinstvenu manifestaciju namenjenu najmlađima, ali i onim starijim posetiocima, sa ciljem da „Božićno seoce kod Hrama“ postane tradicionalna manifestacija.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.