UPORNE AFTE: Zbog čega nastaju i kako ih sprečiti?

Afte su ranice u usnoj šupljini, pojavljuju se kod 20 odsto ljudi. Češće se pojavljuju kod žena i mlađe populacije. Stres, slab imunitet, slabokrvnost, bolesti želuca i creva , ali i određeni lekovi mogu uticati na nastanak afti.

Najčešće se mogu pojaviti na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana, a nikad na tvrdom nepcu i na desnima. Mogu biti male, velike i one slične herpesu.

Malene su one do jedan centimetar, u proseku traju od 7 do 14 dana i ne ostavljaju ožiljke. Velike afte su one veće od jednog centimetra i mogu trajati od četiri do šest nedelja. Sporije zarastaju jer se radi o dubljoj ranici. Kada se one pojave, onda se i uvećavaju limfni čvorovi.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte su ranice veličine 1 do 2 milimetra i dolaze u naslagama. Najčešće se pojavljuju ispod jezika i na sluznici obraza i jezika. Podsećaju na herpes, ali s njim nemaju nikakve veze. Za razliku od herpesa, kod afti nema temperature i bolova u telu.

Kako bi ublažili simptome, pažljivo perite zube. Koristite mekane četkice. Kod afti izbegavajte krutu hranu poput kore od hleba, čips, tvrdo meso ili prženu ribu. To može samo nadražiti aftu i pojačati bol.

Izbegavajte sve kisele i jake napitke, poput alkohola i gaziranih pića. Isto vredi i za kisele i jake začine. Vruća hrana i piće takođe pogoršavaju simptome. Smatra se da afta može nastati i kod korišćenja nekih zubnih pasta, pa preventivno možete promeniti pastu za zube koju koristite.

Izvor: B92/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još