DERMATOLOZI OTKRIVAJU: Kako suplementi utiču na kožu?!

Suplementi za negu kože mogu već duže vreme da se kupe u gotovo svim kozmetičkim radnjama širom sveta. Proizvodi na policama obećavaju vam lepo lice, blistavu kožu i pojačanu proizvodnju kolagena. Međutim ne postoji dovoljno naučnih istraživanja koja pokazuju delotvornost suplemenata za negu kože.

- Iako suplementi za negu kože čine industriju vrednu više milijardi dolara u SAD, nema podataka koliko oni zapravo daju rezultate. Kozmetički suplementi su u osnovi multivitamini. Ljudi koji inače konzumiraju zdravu hranu i ne nedostaju im vitamini neće imati nikakve koristi od suplemenata za kožu - rekla je dermatolog Hedli King.

Dermatolog Dejvid Lortšer takođe kaže da je pravilna ishrana najbolji lek za kožu.

- Dodaci nisu potrebni za postizanje zdrave kože. Najjednostavnije vam je da vitamine i minerale dobijete iz svakodnevne ishrane - rekao je.

King upozorava da ne treba previše vitamina unositi u organizam, istakavši kako vitamini mogu da se skupljaju u jetri i da izazovu štetu, a neki naučnici veruju da bi visoke doze antioksidansa mogle da dovedu do povećanog rizika od raka.

Osim toga, dermatolozi savetuju da kada kupujete svoje suplemente za kožu morate da pazite na njihov sastav. Preporučuju kombinaciju vitamina A, cinka, selena, lizina, hijaluronske kiseline i MSM-a kako bi se pomoglo u imunološkoj funkciji štitne žlezde i podstakao optimalan nivo kolagena. Ono što je interesantno jeste da dermatolozi ipak preporučuju suplemente za rast kose.

Ukoliko se ipak odlučite na konzumaciju suplemenata za kožu, savetuju da se prvo posavetujete sa svojim lekarom.

Izvor: Klix.ba/Super žena
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još