Skupština italijanske Konfindustrije održana u Beogradu

Svečana skupština Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji "Konfindustrija Srbija" održana je sinoć u Beogradu, uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, ambasade Italije, članica i saradnika tog udruženja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da dve zemlje imaju dugu tradiciju uspešne saradnje, koja je vremenom dodatno unapređivana, a iznova se potvrđuje.

- Imajući u vidu da Italija predstavlja prvorazrednog političkog i ekonomskog partnera Srbije namera nam je da u predstojećem periodu budemo domaćini četvrte zajedničke sednice dve Vlade u Beogradu, koju bi mogao da prati i Poslovni samit privrednika dve zemlje - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima "Italija spada među najveće investitore u srpsku privredu, a do sada su italijanske kompanije uložile oko tri milijarde evra u Srbiji i zaposlile 26.000 radnika".

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je Italija važan trgovinski partner Srbije i da italijanske kompanije doprinose njenoj ekonomiji.

- Ono na čemu ćemo zajedno raditi jeste da dovedemo još italijanskih partnera u Srbiju, kao i da naše kompanije još više izvoze. Danas imamo izvoz od osam milijardi evra srpskih proizvoda na italijansko tržište i to je veliki uspeh - kazao je Čadež.

Predsednik Konfindustrije Patricio Dei Tos rekao je da je za privrednike koji posluju u stranoj državi jedan od prioriteta stalna i bliska saradnja sa lokalnim institucijama.

- Samo zahvaljujući odnosu poverenja, sklada, dijaloga, suočavanja i razmene znanja moguće je privređivati sa jasnim ciljem i izvući maksimum iz naših poslovnih projekata - naveo je Dei Tos.

Prema njegovim rečima Srbija privrednicima pruža nešto veoma dragoceno za njihovo poslovanje, a to su saradnici.

- Saradnici koji potiču iz poslovne i radne kulture, zahvaljujući čemu poseduju veštine, profesionalizam i identitet, a sve to olakšava poslovanje italijanskim kompanijama u Srbiji - ocenio je Dei Tos.

Italijanski ambasador u Srbiji Karlo Lo Kaš naveo je da Italiju i Srbiju povezuje istorijsko prijateljstvo, zasnovano na intenzivnim političkim, kulturnim i ekonomsko-trgovinskim vezama.

Na svečanosti su dodeljene godišnje nagrade Konfindustrije u tri kategorije, i to kompaniji Elektroremont za društveno odgovorno poslovanje, kompaniji "Anude" za doprinos implementaciji sistema dualnog obrazovanja, a priznanje za podršku italijanskoj privredi dobila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još