OBRATITE PAŽNJU: Kako razlikovati grip od prehlade?

Prehlade su po pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posledica. No kada je reč o gripu, oprez je i te kako potreban...

Grip slabi organizam i čini ga podložnim za ulazak bakterija, što na kraju uzrokuje niz komplikacija. Prehladu i grip uzrokuju virusi, a često je problem njihovo razlikovanje na počecima bolesti jer imaju neke zajedničke simptome, zbog čega ih je važno razlikovati.

1. Kada počinju prvi simptomi?

Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, obično započinju svrabom i osećajem žarenja u grlu koji se polako pogoršavaju. Grip nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg zdravog i poletnog osećaja do već nakon par sati bolnog čitavog tela.

2. Koji su najsličniji simptomi?

Grlobolja i iscedak iz nosa prve su naznake bolesti koje se pojavljuju i kod gripa i kod prehlade. No, ipak s bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosom i sinusima obično krenu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega sledi prozirni iscedak iz nosa. Kod ovih simptoma mogu vam pomoći napici za prirodno odčepljivanje sinusa.

Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je sve vreme blokiran. Petog dana stanje se poboljšava. Kod gripa, upala ne sazreva na takav način. Naime iscedak ostaje isti po nekoliko dana ne menjajući svoju teksturu. Iscedak kod gripa obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suv i neproduktivan.

3. Koliko visoka telesna temperatura otkriva prehladu/grip?

Blokada nosa i osećaj iznemoglosti koji nastaju zbog opterećenosti disajnih puteva kod prehlade izazivaju glavobolju i blagi osećaj groznice. Kada je reč o gripu, takvi simptomi su mnogo intenzivniji i telo trenutno ostaje prikovano za krevet, što uveliko uzrokuje skok temperature do 40°C.

4. Kada je vreme za mirovanje i ležanje u krevetu?

U zavisnosti od virusa koji su uzrokovali prehladu, razlikujemo i različite simptome. Nekada to mogu da budu malaksalost i drhtavica, ali oni nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno i osoba s prehladom može normalno da funkcioniše.

Za razliku od prehlade, grip simptome pokazuje na očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažna i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osetljivost tela na dodir i iscrpljenost, uzrokuju i potrebu tela za odmorom. Kod gripa je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

5. Koliko dugo traje prehlada/grip?

Vrhunac prehlade događa se obično dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedelju dana. Prehlada bi trebalo u potpunosti da se povuče tri, maksimalno četiri nedelje nakon oboljenja.

Grip iscrpljuje telo pa bolovi i umor mogu da se zadrže još nedeljama, ponekad mesecima nakon pojave prvih simptoma.

Telesne aktivnosti postaju u tom periodu teške i popraćene izlivom znoja i iscrpljenosti. Teži grip dodatno slabi organizam i može da prouzrokuje pojačane bolove u području stomaka i creva, zglobova i mišića ili mozga. Ukoliko zbog zaraze virusom u telo ponu da prodiru i bakterije, prete ozbiljne bolesti poput upale pluća.

Izvor: Prva.rs/Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još