TRŽIŠTE OSIGURANJA U SRBIJI

Magazin Diplomacy&Commerce uz podršku Udruženja osiguravača Srbije predstavlja specijalno godišnje izdanje: TRŽIŠTE OSIGURANJA U SRBIJI

Cilj ovog specijala je da promoviše značaj osiguranja, edukuje i podiže svest o potrebama i prednostima
osiguranja, kroz intervjue i tekstove, pre svega sa Jorgovankom Tabaković, guvernerom Narodne banke Srbije, Duškom Jovanovićem, generalnim sekretarom Udruženja osiguravača Srbije, Vladimirom Đorđevićem iz Udruženja finansijskih institucija PKS, kao i predstavnicima brojnih osiguravajućih kuća u Srbiji.

Ideja nam je da približimo čitaocima pojmove i vrste osiguranja, pa smo obradili teme kao što su životno osiguranje, zdravstveno osiguranje, privatne penzije, putno osiguranje, itd.

1. U svom uvodnom intervju Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković ističe da će u narednom periodu fokus biti na obezbeđivanju fer tržišnih uslova i pojedinačnim pitanjima značajnim za korisnike usluga osiguranja koja su prepoznata kao problematična.

2. Duško Jovanović, Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, napominje da za razliku od nekih drugih sektora, osiguranje je sačuvalo zdravo jezgro i beleži konstantan rast, spor ali postojan.

3. Vladimir Đorđević, Udruženje finansijskih institucija PKS, govori o tome da prostora za rast i za napredak ima, i da još uvek nije dostignuta magična brojka od milijardu evra premije na godišnjem nivou.

ANALIZA:

Osiguranje je u prethodnom periodu uspelo da prevaziđe sve izazove, da se reformiše i očuva zdravo jezgro, i
da se na toj zdravoj osnovi, polako, ali stabilno razvija.

ŽIVOTNO OSIGURANJE:

Da bi uticali na budućnost i porodici i sebi obezbedili miran i siguran san, neophodno je mnogo više razmišljati o životnom osiguranju.

PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE:

45% kompanija je obezbedilo polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koja uključuje puno pokriće, a ne
samo pokriće prilikom sistematskog pregleda.

PRIVATNE PENZIJE

Prinosi od privatnih penzija tri puta veći nego kamata na štednju. U privatnim penzijskim društvima štedi gotovo 200.000 građana Srbije.

PUTNO OSIGURANJE:

Popularnost putnog osiguranja ipak ponovo raste jer je ono danas dostupno uz jedan klik. Klijenti, naime,
danas mogu da kupe osiguranje preko interneta, jer većina osiguravajućih kuća ima svoje online prodavnice.

Sa predstavnicima vodećih osiguravajućih kuća u Srbiji smo razgovarali o tome po čemu se oni izdvajaju, šta je
to što mogu da ponude klijentima i kakva su njihova iskustva sa korisnicima kroz razne vrste osiguranja.

- Generalni direktor Generali Osiguranja Srbija, Dragan Filipović nam je istakao da su dostigli rekordan nivo premije i da će nastaviti da rade na digitalnom prisustvu njihove prodajne sile kako bi klijenti lako mogli da dođu do njih i saznaju sve što ih interesuje u vezi sa osiguranjem.

- U razgovoru sa Gordanom Bukumirić, Predsednicom Izvršnog odbora UNIQA osiguranja smo saznali da se UNIQA od dolaska na srpsko tržište nalazi među pet vodećih osiguravajućih kompanija u Srbiji i da su se za nepune dve decenije poslovanja izdvojili po inovativnom i modernom pristupu osiguranju koji je doprineo da se promeni slika o osiguranju kao konzervativnoj delatnosti.

- Dragan Marković, Predsednik Izvršnog odbora "Triglav osiguranja" u Beogradu, ističe da su postignuti poslovni rezultati povećali tržišno učešće sa 6,0 na 6,4%, do poslednjeg kvartala 2019. godine a proces zaključenja polise prilagođen je svim korisnicima koji su prepoznali njegove prednosti, što se ogleda u značajno uvećanom broju kupljenih polisa putem interneta.

- O uvođenju novih usluga kao što su Moja sigurnost i Moja preventiva, koje uz životno osiguranje klijentima pružaju i brojne pogodnosti razgovarali smo sa Ivanom Jovanovićem, Predsednikom Izvršnog odbora OTP osiguranje.

Svoje aktuelne ponude predstaviće i Sava Osiguranje, GrECo International, DDOR, GRAWE osiguranje.

Celokupno izdanje možete pogledati na sledećem linku.

U narednim danima, po prvi put, i naši čitaoci moći će da detaljnije isprate ovu važnu temu i upoznaju se
aktuelnostima na tržištu osiguranja!

Autor: Nadlanu.com
Foto: D&C

Pogledajte još