PUTNO OSIGURANJE: Pomoć na putu za bezbrižan odmor

Kada planiramo put u inostranstvo, svi po pravilu istražujemo cene transporta i smeštaja, kao i šta obići... U toj zanesenosti često zaboravimo da uzmemo putno zdravstveno osiguranje.

Ipak, u vaš kofer bilo bi poželjno da prvo spakujete polisu osiguranja. Prema dostupnim podacima, četvrtina srpskih turista danas to ne čini, dok je oko 75% naših turista osigurano pre polaska na put. Nekada je ova brojka bila veća jer je oko 90% državljana Srbije imalo putno osiguranje, a taj broj se smanjio kad su ukinute vize. Popularnost putnog osiguranja ipak ponovo raste jer je ono danas dostupno uz jedan klik. Klijenti, naime, danas mogu da kupe osiguranje preko interneta, jer većina osiguravajućih kuća ima svoje online prodavnice.

U vreme dok su nam vize bile potrebne za manje-više svaki izlazak iz zemlje, osiguranje je bilo neizostavni deo dokumentacije sa kojom smo izlazili pred službenike stranih ambasada. Ipak, taj list papira znači mnogo više od džokera za izlazak iz zemlje, ali čak ni oni koji ga pazare najčešće nisu upoznati od čega su zapravo osigurani. Ovaj vid osiguranja, ukratko, pruža zaštitu za slučaj iznenadne bolesti i povreda za vreme boravka u inostranstvu. Pokriće polisom osiguranja zavisi od izabranog paketa osiguranja. Kod većine osiguravajućih kuća postoje dva ili tri paketa putnog zdravstvenog osiguranja - standardni, srednji i viši. Standardno pokriće podrazumeva troškove ambulantnog lečenja, lekove koji su prepisani, sanitetski materijal i ortopedska pomagala, bolničko lečenje, troškove operacije, stomatološko lečenje, troškove prevoza do lekara, repatrijaciju u zemlju prebivališta, evakuaciju...

Viši paketi osiguranja obično su skuplji barem za 25–30% od osnovnih, ali omogućava i hitnu dostavu lekova, posetu bliske osobe, povratak maloletne dece u mesto prebivališta, usluge prevodioca, akcije traženja i spasavanja i slično. U ponudi često postoji i mogućnost doplate za ugovaranje sportskog rizika, za one kojima je to potrebno, kao i osiguranje za slučaj odustanka od ugovora o organizovanom turističkom putovanju. Mnoge osiguravajuće kuće omogućiće vam i da se osigurate od rizika gubitka prtljaga, ali i gubitka novca i dokumenata.

Ipak, valjalo bi znati da nisu svi rizici na isti način osigurani, pa bi se o detaljima trebalo upoznati pre kupovine osiguranja. To naročito važi za one koje nameravaju da odmor provedu na skijanju jer ono, kao rizična aktivnost, po pravilu zahteva dodatni nivo osiguranja. Visina premije osiguranja koju plaćate zavisi od toga u koju zemlju putujete, svrhe putovanja i dužine boravka, vaših godina života, kao i od toga da li putujete individualno, porodično ili grupno. Cene su uglavnom približne vrednosti u domaćim osiguravajućim kućama, što osiguravači objašnjavaju time da svi učesnici na tom tržištu formiraju cene na sličan način. Postoje, ipak, razlike jer svaki osiguravač na osnovu svojih planova i ostvarenih rezultata procenjuje navedene parametre pa će jedna kompanija proceniti da je usluga hitne medicinske intervencije u, na primer, Kanadi skuplja pet puta nego u zemljama Evropske unije, dok će druga osiguravajuća kuća oceniti da je to nešto manje. Osiguranje ćete mnogo skuplje platiti ukoliko putujete u Sjedinjene Američke Države. Za boravak "preko bare". U oba slučaja, i za boravak u EU i SAD, dobija se jednako pokriće troškova lečenja do maksimalnog iznosa od 30.000 EUR. Razlika u ceni putnog osiguranja između zemalja EU i SAD, objašnjavaju osiguravači, zasnovana je najviše na skupim uslugama u vezi sa pružanjem medicinske, ali i putne i pravne asistencije u SAD i drugim prekookeanskim zemljama.

Autor: Nadlanu.com/Diplomacy&commerce
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još