Gordana Bukumirić, predsednica Izvršnog odbora UNIQA osiguranja: Od dolaska na srpsko tržište nalazimo se među pet vodećih osiguravajućih kompanija u Srbiji

O stanju na srpskom tržištu osiguranja, daljim projekcijama i planovima razgovarali smo sa Gordanom Bukumirić, predsednicom Izvršnog odbora UNIQA osiguranja.

Kako ocenjujete stanje u sektoru tržišta osiguranja?

- Sektor osiguranja u Srbiji je nastavio trend možda ne toliko brzog, koliko sigurnog i zdravog rasta. Kretanje je u skladu sa rastom BDP-a i nema promene, ni velikih dešavanja u odnosu na prethodne godine. Ako pogledate podatke, videćete da premija osiguranja u našoj zemlji čini oko dva odsto bruto društvenog proizvoda, dok u državama Evropske unije iznosi oko sedam. Kod nas se za osiguranje, po glavi stanovnika, izdvaja oko 120, u susednoj Hrvatskoj 280, a u Sloveniji gotovo 1.000 evra godišnje. Međutim, ako ovoj statistici priđete sa uverenjem da je čaša napola puna, spoznaćete izuzetan potencijal za dalji rast i razvoj osiguranja. Poreski podsticaji pozitivno su uticali na rast premije osiguranja. To se najbolje vidi na primeru privatnog zdravstvenog osiguranja, koje beleži dinamičan rast od gotovo 30 odsto.

Prema vašoj oceni, u kom pravcu će tržište osiguranja ići u narednom periodu?

- Potrebe klijenata značajno su se promenile u odnosu na period od pre samo nekoliko godina. Danas, u samom vrhu liste njihovih prioriteta nalaze se vreme i komfor. Jasno je da svaka uspešna kompanija mora pažljivo da prati i osluškuje novonastale potrebe, a zatim i usklađuje svoje poslovanje sa njima. Za nas je izazov i imperativ da u procesu digitalizacije, praćenja i kreiranja trendova očuvamo besprekoran kvalitet usluge. Ova vizija povezuje naš tim, i zbog toga smo u svakom trenutku motivisani da klijentima obezbedimo komfor koji sa pravom očekuju, budemo dostupni 24/7 i spremni da odgovorimo na svaki njihov zahtev. Potrebe korisnika za nas su putokaz i inspiracija za razvoj novih i inovativnih servisa, funkcionalnosti i proizvoda. U zavisnosti od generacijskih potreba i navika, potencijal za rast imaju i tradicionalni i internet korisnici. I dalje imamo visok procenat onih građana koji više vole živu reč i odlazak u poslovnicu da bi zaključili osiguranje, dok je sve više onih koji to vole da završe online. Nevezano od starosne grupe klijenata, potencijal za rast leži u imovinskim osiguranjima, osiguranju malih i srednjih preduzeća, kao i osiguranju domaćinstva i privatnom zdravstvenom osiguranju, za koje građani iskazuju sve veću potrebu i interesovanje.

Gde vidite poziciju UNIQA osiguranja na tržištu Srbije?

- UNIQA se od dolaska na srpsko tržište nalazi među pet vodećih osiguravajućih kompanija u Srbiji. Tu planiramo i da ostanemo. Za nepune dve decenije poslovanja izdvojili smo se po inovativnom i modernom pristupu osiguranju koji je doprineo da se promeni slika o osiguranju kao konzervativnoj delatnosti. Nastavljamo sa kreiranjem novih trendova stavljajući klijente i njihove potrebe ispred svega. Za nas su dobra reputacija i poverenje klijenata najvažniji – jer osiguranje kao industrija počiva na poverenju. Zadržavamo našu liderski poziciju na polju putnog osiguranja, individualnog zdravstvenog i banko osiguranja, kao i ekspanzivan rast online prodaje. Ostajemo dosledni našem inovativnom imidžu i pripremamo velike novine u oblasti servisiranja klijenata i otvaranje novih kanala prodaje.

Kako ste zadovoljni poslovnim rezultatima za 2019. godinu?

- Nastavili smo rast, dodatno poboljšali poslovni rezultat i upisali još jednu izuzetno dobru godinu kako po poslovnom rezultatu i broju novih klijenata, tako i po rastu pojedinih vrsta osiguranja. Rezultat toga je i ukupna dobit koja samo u 2018. godini iznosi 308,2 miliona dinara, od čega je 126 miliona ostvareno u životnom osiguranju. Fokus naših aktivnosti ostao je usmeren na klijente, usled čega smo radili na unapređenju naših usluga, internih servisa i procesa, kreiranju novih digitalnih rešenja i daljoj profesionalizaciji poslovanja. Naš portfolio online servisa dopunili smo i novinama kada je u pitanju privatno zdravstveno osiguranje kreiranjem posebnog mikrosajta na kom su dostupne sve informacije i usluge koje klijentima daju mogućnost izračunavanja i premije osiguranja. Ipak, posebno se ističe naš novi i jedinstveni servis – video-procena šteta, koji je kao velika inovacija u poslovanju prepoznat i van granica naše zemlje. Prvi smo u regionu svojim klijentima omogućili da procenu štete na imovini ili vozilu obave u potpunosti online tokom samo jednog video-poziva, zbog čega proces isplate šteta traje do 48 sati.

Kakva su vam očekivanja od 2020. godine?

- Dočekali smo je sa puno optimizma! Verujemo da će tržište nastaviti sa rastom. Da bismo to ostvarili,
očekujemo i veća ulaganja u promociju i unapređenje servisa ka klijentima. Informisanje građana je izuzetno važno kako bi razumeli i prepoznali sve prednosti posedovanja polise osiguranja. Zbog toga nastavljamo da istražujemo njihove potrebe kako bismo ih prepoznali i na njih adekvatno odgovorili. Paralelno sa spoljnim aktivnostima, pripremamo se i iznutra, kako bi svi delovi kompanije bolje prepoznali potrebe klijenata i unapredili međusobno razumevanje. Ukoliko ste orijentisani na klijenta, neophodno je da stalno radite na unapređenju kvaliteta servisa kao i na prisutnosti svuda gde to klijenti od nas očekuju. U osiguranju se zaista pokazalo kao najtačnije da je zadovoljan klijent najbolja preporuka. Zbog toga su besprekoran servis klijenata, želja da im uvek budemo na korak bliže, na svakom mestu u svako vreme naši prioriteti u radu. Ponosni smo što su klijenti to prepoznali, kao i na brojna priznanja. Poslednje u nizu je zlatna medalja "Customers’ Friend", koju smo za izvrstan odnos prema klijentima dobili od prestižne organizacije ICERTIAS.

Koje su komparativne prednosti UNIQA osiguranja u odnosu na konkurenciju?

- Zahvaljujući dobroj strategiji, u proteklim godinama beležimo konstantan rast u segmentima koji obezbeđuju stabilnost kako za klijente, tako i za poslovne partnere. Prepoznati kao moderna kompanija koja ide u korak sa najnovijim trendovima, postavljamo standarde u inovacijama i usluzi prema klijentima. U prilog našoj pouzdanosti i beskompromisnom stavu – da uvek održimo reč – najbolje govori činjenica da smo od osnivanja do danas na ime odštetnih zahteva isplatili blizu 26 milijardi dinara. Liderska pozicija ostvarena je u oblasti bankoosiguranja i individualnog zdravstvenog osiguranja, gde UNIQA raspolaže najvećom mrežom od preko 800 specijalističkih ordinacija, poliklinika, domova zdravlja i bolnica širom Srbije. Korisnicima nudi različite pakete osiguranja, pri čemu sami biraju termin, ustanovu, kao i lekara u okviru nje, a prilikom dolaska na zakazani pregled čekaju najviše 15 minuta, a na raspolaganju su im i lekari MedUNIQA kontakt centra, 24/7. Naša online prodaja svake godine beleži rast veći od 30%, a sa UNIQA polisom putnog osiguranja prošlog leta putovalo je više od 300.000 građana.

Autor: Nadlanu.com/Diplomacy&commerce
Foto: Promo

Pogledajte još