ČUVAJU JAVNO ZDRAVLJE: Španija želi da stane na kraj klađenju i igrama na sreću

Španski ministar Alberto Garzon predstavio je plan za zaustavljanje reklamiranja kladionica i kockarnica.

Njime vlada namerava da stane na kraj porastu zavisnosti od igara na sreću u Španiji.

U januaru je na vlast došla leva koalicija sastavljena od Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjeg Unidas Podemosa kojem pripada Garzon. Unidas Podemos je u predizbornoj kampanji obećao da će pokrenuti kampanju s ciljem zaštite mladih i zavisnika od kocke, a sada to obećanje želi da ispuni.

Industrija igara na sreću procvetala je u Španiji u protekloj deceniji. Internetske kladionice, sportsko klađenje i kockarnice preuzeli su dominantno mesto na tržištu od državne lutrije i poker aparata postavljenih u kafićima i restoranima, nekad tradicionalnih igara na sreću.

Vlada namerava da smanji reklamiranje takvih mesta na televiziji za 80 posto i da zabrani kompanijama korišćenje poznatih osoba za komercijalizaciju klađenja.

Kladionice koriste i druge fudbalske zvezde poput Kristijana Ronalda i Nejmara jer je fudbal izuzetno popularan u Španiji. Te reklame se prikazuju na televiziji.

Klađenje se za četiri godine utrostručilo

- Regulacija treba da bude slična onoj kod duvanske industrije. Ne regulišemo industriju tekstila nego sektor koji može imati posledice na javno zdravlje - rekao je Garzon.

Među predloženim merama je i zabrana reklamiranja bonova za kockanje kojima se, prema rečima Garzona, privlače ranjive skupine podložne zavisnosti od kocke.

Vladini podaci pokazuju kako se klađenje preko interneta utrostručilo između 2014. i 2018. godine i dostiglo iznos od 17,8 milijardi evra.

Kladioničarski i kockarski lobi procenjuje kako igrači u Španiji preko sportskog klađenja, kazina i nacionalne lutrije izgube godišnje ukupno 10 milijardi evra, što je oko 0,8 posto BDP-a Španije.

Izvor: B92/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još